26.10.2016 22:22

Vitesse, FC Utrecht en AZ door in KNVB beker

Nacer Barazite (r.) schreeuwt het samen met ploeggenoot Sofyan Amrabat (l.) uit nadat hij FC Utrecht in de slotfase langs FC Groningen werkt in de tweede ronde van de beker. (26-10-2016)

De tweede ronde van het KNVB bekertoernooi kent tot nu toe al een aantal verrassingen, maar woensdagavond maakten de favorieten geen fout. Vitesse boekte een relatief simpele zege op RKC Waalwijk, FC Utrecht schakelde in de blessuretijd FC Groningen uit en AZ won met grote moeite van FC Emmen.

Vitesse – RKC Waalwijk: 4-1

De thuisploeg kende weinig moeite met eerstedivisionist RKC Waalwijk. De Chinese spits Yuning Zhang mocht eindelijk eens in de basis beginnen van Vitesse-trainer Henk Fraser en betaalde dat vertrouwen direct uit. In de negentiende minuut was Zhang verantwoordelijk voor de 1-0 voorsprong van de Arnhemmers. Daarna maakte de spits indruk met een fantastische omhaal, maar die werd door RKC-doelman Tamati Williams ternauwernood uit de hoek getikt. Na de rust was het RKC dat verrassend de gelijkmaker op het scorebord zette. Een ingestudeerde vrije trap zorgde ervoor dat Pieter Langedijk de 1-1 kon maken. Lang konden de Waalwijkers echter niet genieten van de gelijkmaker: Lewis Baker schoot amper zes minuten later een gemakkelijk gegeven strafschop binnen voor Vitesse. Daarna scoorde Marvelous Nakamba de 3-1 en in de blessuretijd zorgde Nathan voor het slotakkoord: 4-1.

FC Utrecht – FC Groningen: 1-0

De thuisclub nam het initiatief in de openingsfase van de wedstrijd, maar dat resulteerde niet in een doelpunt voor de ploeg van trainer Erik ten Hag. Na een half uur kopte Hans Hateboer namens FC Groningen tegen de lat en nog voor de rust trof Utrecht-spits Sébastien Haller de paal. In de tweede helft vielen er nauwelijks kansen te noteren en gingen beide ploegen lange tijd gelijk op. Het publiek in Utrecht veerde op toen een schot van Nacer Barazite op de hand van Tom Hiariej kwam, maar scheidsrechter Serdar Gözübüyük was resoluut en zag er geen strafschop in. Een verlenging leek dan ook noodzakelijk in De Galgenwaard, maar Barazite dacht daar duidelijk anders over. De aanvaller van FC Utrecht kopte in de blessuretijd de 1-0 tegen de touwen.

AZ – FC Emmen: 1-0

De Alkmaarders hadden in het eigen AFAS Stadion de grootste moeite met FC Emmen. De ploeg van trainer John van den Brom had al ruim een maand niet meer gewonnen, maar invaller Robert Mühren bezorgde AZ uiteindelijk een broodnodige zege. Emmen, de huidige nummer negen van de Jupiler League, kwam de eerste helft zonder kleerscheuren door, maar de thuisploeg creëerde wel enkele grote kansen. Tot doelpunten kwam het echter niet voor AZ. Van den Brom greep na ruim een uur spelen in en bracht Mühren en Muamer Tanković in het veld. De oud-spits van FC Volendam was al na een kleine twee minuten trefzeker en bezorgde zijn ploeg daarmee een plaats bij de laatste zestien in het bekertoernooi.

Zeker van een plaats in de achtste finale zijn nu: VVSB, SC Cambuur, ADO Den Haag, Jodan Boys, FC Volendam, ASWH, Sparta Rotterdam, Ajax, Heracles Almelo, AZ, IJsselmeervogels, Vitesse en FC Utrecht.