27.10.2016 22:36

Heerenveen wint in Eindhoven en bekert door

Reza Ghoochannejhad (m.) viert samen met Morten Thorsby (r.) en aangever Stefano Marzo (l.) zijn goal in de KNVB beker tegen FC Eindhoven. (27-10-2016)

SC Heerenveen heeft donderdagavond de goede vorm doorgezet door FC Eindhoven uit te schakelen in de KNVB beker. De in goede vorm verkerende Friezen wonnen met 1-2 in Brabant en bekeren door naar de laatste zestien.

Heerenveen was de nadrukkelijke favoriet ingaande de wedstrijd en liet dat in het eerste halfuur merken. Na twintig minuten initiatief kwam het al op voorsprong. Stijn Schaars nam een hoekschop ineens richting Younes Namli, die op de rand van het zestienmetergebied vrijstaand stond te wachten. Hij had ruimte om aan te nemen en de bal achter doelman Ruud Swinkels te vuren. De goalie was compleet verrast van de dwarrelbal in de korte hoek.

Nog binnen de dertig minuten stond het zelfs 0-2 voor Heerenveen. Stefano Marzo gaf een afgemeten voorzet richting Reza Ghoochannejhad, die helemaal vrijstond bij de tweede paal. Hij knikte prima binnen en leek het dus al bijna te beslissen in het Jan Lammersstadion. Toch werd het, nog voor rust, weer spannend. Vier minuten na de 0-2 kwam Jinty Caenepeel tot scoren. Hij gaf het laatste tikje aan een bal van Rai Vloet die Erwin Mulder al had gepasseerd. De ruststand in Eindhoven was dus 1-2.

Heerenveen hoopte het in de eerste helft al te kunnen beslissen, maar moest in de tweede helft nog flink aan de bak. Al vroeg in de tweede helft creëerde het een aantal mogelijkheden in een poging de wedstrijd nu definitief op slot te gooien, met als hoogtepunt een zelf gecreëerde kans van Arber Zeneli. Hij trok naar binnen en raakte de paal.

Eindhoven kreeg naarmate de tweede helft vorderde steeds meer grip op het duel en zette steeds meer aan richting een gelijkmaker. Tot veel uitgespeelde kansen kwam het alleen niet, waardoor de ploeg van Ricardo Moniz het moest doen met de schamele mogelijkheden die het kreeg.  Daaruit haalde het geen doelpunt, waardoor Heerenveen de wedstrijd beëindigde met een vrij solide 1-2 overwinning.

Heerenveen zet met de zege de uitstekende vorm van het begin van het seizoen voort. De nummer drie van de Eredivisie zit nu ook op vrij overtuigende wijze bij de laatste zestien van de beker, waarvoor een afgevaardigde van de Friezen zelf mag loten. Met Eindhoven is de allerlaatste overgebleven Brabantse club uitgeschakeld uit het bekertoernooi. Naast alle acht profclubs, waaronder kampioen PSV, heeft ook bijvoorbeeld Kozakken Boys het strijdveld moeten verlaten.

Door: Nino Vermeulen