03.11.2016 20:52

Wankelend Feyenoord pakt puntje tegen Zorya

Feyenoord heeft donderdag in de Europa League een puntje overgehouden aan het duel met Zorya Lugansk. In Odessa werd met 1-1 gelijk gespeeld, nadat Feyenoord in de eerste helft al met tien man verder moest. Eric Botteghin kreeg vlak voor rust binnen een minuut twee gele kaarten en moest inrukken.

Feyenoord trad donderdagavond aan zonder de in Rotterdam achtergebleven middenvelders Karim El Ahmadi en Tonny Vilhena. Daarom waren er basisplaatsen voor Marko Vejinović en Renato Tapia. Ook Eljero Elia begon weer in de basis en hij stond aan de basis van de de openingstreffer van Feyenoord na een kwartier spelen. De rappe aanvaller was met één beweging voorbij zijn directe tegenstander, legde de bal vervolgens voor richting het doel, maar Jens Toornstra raakte de bal niet goed met zijn hoofd. Aanvoerder Dirk Kuyt legde de bal daarna voor een tweede keer voor de goal, waarna Nicolai Jørgensen tussen twee verdedigers raak kopte.

Hoewel de thuisploeg voornamelijk het balbezit had, creëerde Zorya niet veel kansen. Feyenoord-doelman Brad Jones moest in de 24ste minuut wel gestrekt richting de hoek gaan, nadat Zorya-aanvoerder Željko Ljubenović een indraaide vrije trap bijna in de verre kruising krulde. Feyenoord kende veertig minuten lang geen problemen met de ploeg uit Oekraïne, maar vijf minuten voor het einde van de eerste helft sloeg het noodlot toe. Feyenoord-verdediger Botteghin kreeg geel voor een overtreding en binnen een minuut beging de Braziliaan opnieuw een overtreding na een handsbal in de zestien. Arbiter Jakub Kehlet was onverbiddelijk en toonde Botteghin de tweede en dus rode kaart. Brad Jones kon de penalty van Rafael Forster in eerste instantie nog keren, maar in de rebound schoot de middenvelder wel raak.

Giovanni van Bronckhorst wisselde na rust doelpuntenmaker Jørgensen voor verdediger Miquel Nelom om de balans in de verdediging weer terug te brengen. Vanaf het begin van de tweede helft was de intentie van Zorya duidelijk; de wedstrijd naar zich toetrekken. Het tempo van de thuisploeg was hoog en dat resulteerde in de 62ste minuut tot de voorsprong, ware het niet dat invaller Vladislav Kulach de bal in buitenspelpositie binnenschoot. Vlak daarna kreeg Kulach opnieuw een goede mogelijkheid, maar de aanvaller wipte te bal over de uitkomende Jones en ook over het doel.

Feyenoord kwam heel af en toe in de gelegenheid om snel uit te breken. Een kwartier voor tijd kreeg Feyenoord een goede kans in een drie tegen twee situatie, maar Vejinović joeg de bal over het doel. Feyenoord wankelde, maar pakt wel een punt in Oekraïne. Met dat ene puntje gaat Feyenoord in kop in groep A, omdat Fenerbahçe in eigen huis met 2-1 wist te winnen van Manchester United.

Door: Thomas Mulder