03.11.2016 22:56

Dolberg leidt Ajax naar Europese overwintering

Ajax heeft zich donderdagavond verzekerd van een plek bij de laatste 32 in de Europa League. De club kwam tegen Celta de Vigo op een 3-0 voorsprong via Kasper Dolberg, Hakim Ziyech en Amin Younes, maar verspeelde deze in de slotfase nog bijna (3-2).

De openingsfase was aftastend van beide zijden, maar gaandeweg de eerste helft wist Ajax het initiatief naar zich toe te trekken. Hoewel de Amsterdammers niet hun beste wedstrijd speelden, wist de ploeg Celta ver terug te drukken op de eigen helft. Dolberg zag een uithaal uit de rechter bovenhoek getikt worden door doelman Rubén Blanco, terwijl Ziyech na een fraaie pass van Daley Sinkgraven, die terugkeerde van een voetblessure, nipt voorlangs schoot.

Aan de andere kant pakte Theo Bongonda tot opluchting van duizenden supporters op de tribunes een cadeautje van André Onana niet uit. De Belg kreeg de bal zomaar aangespeeld, maar schoot voorlangs. Een doelpunt leek er niet in te zitten voor de theepauze, maar daar dacht de uitblinkende Dolberg anders over. Met één subtiele voetbeweging speelde de jonge Deen zich prachtig vrij in de zestien, waarna hij met rechts koelbloedig in de linkerhoek binnenschoot (1-0).

Nadat de spelers de batterij weer hadden opgeladen, was het Celta dat in de tweede helft meer van zich afbeet. De Spanjaarden creëerden enkele kleine kansjes, maar aan de andere kant was het Ajax dat op het juiste moment de marge wist te verdubbelen. Bertrand Traoré, die een ongelukkige wedstrijd speelde, wist er een keertje wel langs te komen bij zijn tegenstander, waarna hij de bal op de achterlijn panklaar neerlegde voor de binnen schuivende Ziyech (2-0).

Drie minuten later volgde de eveneens teleurstellende Younes het voorbeeld van Traoré op. De Duitser trok naar binnen om via zijn handelsmerk met rechts in de verre hoek af te ronden (3-0). Enkele minuten was het John Guidetti die onder een striemend fluitconcert het betrad. De oud-speler van Feyenoord gaf hier een passend antwoord op door binnen enkele minuten de aansluitingstreffer te scoren voor de bezoekers, met een harde knal in de linkerhoek werd het 3-1.

Niet veel later wist ook een andere invaller, Iago Aspas, te scoren met een laag schot in de linkerhoek, waardoor Ajax met nog enkele minuten op de klok ineens moest uitkijken dat het de zege niet meer verspeelde. Ondanks een gigantische kans voor Bongonda (goede redding van Onana) en de grote druk van Celta, hielden de Amsterdammers stand, waardoor overwintering een feit is.

Ajax is met nog twee wedstrijden te gaan immers nog te achterhalen door maximaal één ploeg in groep G. De formatie uit Amsterdam heeft nog wedstrijden te gaan tegen Panathinaikos en Standard Luik, maar zijn met tien punten uit vier duels verzekerd van een plek bij de laatste 32 van de Europa League.

Door: Joey Knobben