05.11.2016 09:00

Hoe is het met: buitenspeler Roy Beerens

In de Championship is Roy Beerens herboren. De voormalig international speelt onder de hoede van Jaap Stam bij Reading, waar Beerens tot dusverre in elke competitiewedstrijd speelde. Voetbal.com zocht de buitenspeler op.

Na een moeizaam tweede seizoen bij Hertha BSC, was Beerens toe aan iets nieuws. Na de loodzware Bundesliga viel de keuze op de Championship, een competitie die in Nederland niet al te hoog staat aangeschreven. "Als je aan de jongens hier vraagt: 'Hoe denk je over de Eredivisie?', dan denken ze daar niet eens over na. Dat bestaat voor hun niet, dat kennen ze niet. De Bundesliga, de Premier League, de Championship: dat zijn competities waar het om gaat. De keuze voor Championship was dan voor mij ook makkelijk", aldus de 28-jarige Beerens.

"Ik vind de competitie in de Championship heel zwaar. Het gaat veel meer om kracht. Er worden misschien wel iets meer fouten gemaakt dan in bijvoorbeeld de Eredivisie, maar dat komt ook door het tempo van het spel. Daarnaast hebben we clubs als Newcastle United, Aston Villa, Norwich City en Reading in de competitie. Dat zijn clubs die veel meer kunnen betalen dan elke club in Nederland. Die kunnen gewoon goede spelers halen, er zitten hier geen koekenbakkers. Het is elke wedstrijd volle bak."

Nederlandse trainers
Bij Reading werkt Beerens samen met Jaap Stam. De Nederlandse trainer heeft in Engeland zijn eerste grote klus als manager, maar de samenwerking bevalt Beerens heel goed. "Ik kende hem persoonlijk niet voor ik hier kwam. Toen Jaap trainer werd wist ik vrijwel niets van hem, behalve zijn spelerscarrière. Ik moet zeggen dat hij als trainer een sterke en goede indruk maakt. Alle jongens hebben respect voor hem. Het loopt ook redelijk tot goed en dan is het wel lekker werken."

Met de transfer van Beerens naar Reading, koos hij opnieuw voor een Nederlandse trainer in het buitenland. Jos Luhukay was werkzaam bij Herha BSC, toen de club Beerens in de zomer van 2014 overnam van AZ. Afgelopen zomer was Beerens opnieuw dicht bij een overgang naar de toenmalige club van Luhukay, namelijk VfB Stuttgart. "Ik ben een jongen die op gevoel kiest. Bij elke transfer die ik maakte, waren meerdere clubs geïnteresseerd. Dan ga je overwegen wat de beste deal is. Na de competitie was er meteen contact met Luhukay van Stuttgart. De clubs kwamen er ook uit, maar wij persoonlijk niet. De contractduur en het financiële plaatje klopten voor mij niet, dan houdt het op."

"Toen de deal met Stuttgart afketste, kwam Reading meteen op mijn pad. Daar was Stam trainer en die maakte er meteen werk van. De sportieve keuze was heel makkelijk. Reading is gewoon een sleaping giant, die met de Thaise eigenaren een heel stuk kan groeien. Er zit veel rek in. Voor mij is het nu achteraf een goede keuze geweest."

Afscheid van Oranje
Ondanks dat Beerens onder de indruk is van de Championship, lijkt hij het Nederlands elftal wel te kunnen vergeten. De tweevoudig international was er in 2011 voor het laatst bij, maar lijkt voorlopig ook niet meer op een uitnodiging te hoeven rekenen. "Je moet ook realistisch zijn en spelers in de Championship komen niet in aanmerking voor Oranje. Daar ga ik dus ook niet van uit. Ik ben allang blij dat ik bij Reading alle wedstrijden speel en een belangrijke pion kan zijn. Ik kijk graag naar het Nederlands elftal, maar daar ben ik totaal niet mee bezig."

Vlak voor Beerens in 2014 naar Hertha vertrok, deed Feyenoord nog een poging om de buitenspeler in te lijven. De overgang naar Duitsland was echter al in kannen en kruiken, waarna Beerens de Eredivisie na negen seizoenen en 230 wedstrijden achter zich liet. Met 27 wedstrijden en vier doelpunten was de start van Beerens in de Bundesliga voortvarend, maar het tweede seizoen werd een teleurstelling. De teller bleef steken op twee Bundesliga-wedstrijden. "Er is contact geweest met Feyenoord, maar Hertha was heel snel concreet. Ik was al naar Berlijn gevlogen om de gesprekken te voeren en ik wist dat ik daar graag heen wilde. Ik heb daarom ook nooit echt met Feyenoord gesproken, omdat ik mijn keuze al had gemaakt."

"Ik denk dat ik een goede keuze heb gemaakt door naar Hertha te gaan. Ik heb twee jaar in de Bundesliga gespeeld, waar ik echt van genoten heb. Ik heb ook gezien dat ik met het niveau meekon. Het eerste jaar bij Hertha speelde ik vrijwel alles. Ik stond als één van de eersten op het wedstrijdformulier. Het tweede seizoen ging ik eruit en ben ik er nooit meer in gekomen. Het was wel een mooie periode. Berlijn is een geweldige stad en ook toen ik niet speelde kon ik daar mijn ei kwijt."

Nederlandse successen
Ondanks dat Beerens al een tijd weg is uit de Eredivisie, houdt hij wel mooie herinneringen aan de Nederlandse clubs. Met PSV, NEC, sc Heerenveen en AZ is dat een flink rijtje. Vooral zijn bekersuccessen blijven Beerens voor altijd bij. "Ik heb met Heerenveen de eerste beker binnengehaald. De bekerfinale winnen van FC Twente, dat was een geweldig moment. Daarna heb ik met AZ weer de beker gewonnen. Dat zijn momenten waar je als speler toch heel fijn op terugkijkt. Ik ben er trots op dat ik twee keer de beker heb gewonnen met een subtopper."

Toch lijkt een terugkeer naar de Eredivisie er niet in te zitten. Beerens zit op zijn plek bij Reading en heeft de wens om nog op avontuur te gaan. "Ik heb hier voor drie jaar getekend, maar zoals ik me nu voel wil het liefst zo lang mogelijk in het buitenland blijven. We willen met Reading eerst de top zes benaderen en daarna doorgroeien. Ik zou wel nog ooit twee jaar in Amerika willen spelen. Als ik ooit die mogelijkheid krijg, zou ik dat wel overwegen. Met het gezin daar een jaar of twee wonen, dat lijkt me echt heel leuk."

Deel I: Björn Vleminckx
Deel II: Melvin Platje 
Deel III: Lars Veldwijk 
Deel IV: Roly Bonevacia 
Deel V: Roy Beerens

Door: Pim Westenberg

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner