06.11.2016 16:22

Remise tussen AZ en Ajax in spektakelstuk

In een duel met twee compleet contrasterende helften hebben AZ en Ajax zondagmiddag de punten gedeeld. Beide ploegen haalden niet genoeg uit het overwicht dat ze hadden in hun betere helft, wat resulteerde in 2-2.

Ajax nam een prima vorm mee uit de voorbije weken. Afgelopen donderdag won het, ondanks de 3-2 eindstand, met relatief gemak van Celta de Vigo. Dat in tegenstelling tot AZ, dat bij Maccabi Tel Aviv niet verder kwam tot een frustrerende 0-0. Ook in de competitie was de vorm van de Alkmaarders niet overweldigend. In de eerste helft was het dan ook behoorlijk omgekeerde wereld in het AFAS Stadion, waar AZ een zwak Ajax compleet overklaste. In de vierde minuut kwam het al bijna op voorsprong, toen Joël Veltman de bal tegen zijn eigen paal werkte.

Na ruim tien minuten spelen mocht de thuisploeg wel juichen. Nu was Veltman wel de definitieve schlemiel, door een lage voorzet van Levi García precies te verlengen tot aan een vrijstaande Wout Weghorst. De spits maakte dankbaar gebruik van een compleet gedesorganiseerde Ajax-defensie en versloeg André Onana om de 1-0 op het scorebord te zetten. Ook in de rest van de eerste helft was AZ de bovenliggende partij, maar tot een 2-0 kwam het niet.

Omdat AZ de score in de eerste helft niet wist uit te breiden, lag de weg nog volledig open voor Ajax om de achterstand weg te werken. En dat lukte binnen twee minuten in de tweede helft al. Een fout van Stijn Wuytens bood Amin Younes de mogelijkheid de bal af te leveren bij Bertrand Traoré. De Chelsea-huurling nam de bal goed aan en krulde hem heerlijk achter AZ-goalie Sergio Rochet. Bovendien namen de Amsterdammers daarna het heft in handen.

Na ruim een uur spelen leverde dat zelfs de voorsprong op voor de Amsterdammers. Na een goede pass van Lasse Schöne had Younes het eigenlijk af moeten maken, maar de Duitser kreeg zowel de oorspronkelijke kans als de rebound er niet in. Daaruit ontstond echter nóg een rebound, waar Davy Klaassen op tijd bij was om voor de 1-2 te zorgen. Het contrast was enorm tussen de eerste en de tweede helft, waarin AZ lang niet eens meer tot kansen kwam.

Dat duurde tot ruim tien minuten voor tijd, toen AZ compleet uit het niets ineens weer op gelijke hoogte kwam. Alireza Jahanbakhsh nam een lange bal van Ron Vlaar goed onder controle en bediende Weghorst, die net als in de eerste helft als goaltjesdief optrad en zowaar de 2-2 maakte.  In de slotfase was het Ajax dat de route naar een winnende treffer probeerde te vinden, hoewel invaller Dabney dos Santos namens AZ nog wel de bovenkant van de lat raakte. De enige mogelijkheid voor Ajax kwam uiteindelijk van de schoen van Mateo Cassierra, die naast mikte. Het bleef dus bij 2-2 in Alkmaar, in een vrij bizar duel.

Beide ploegen zullen naar huis toe keren met het gevoel dat er meer in had gezeten. AZ had de score in de eerste helft kunnen uitbreiden en het duel toen al op slot kunnen gooien, terwijl Ajax eigenlijk compleet onnodig de in de tweede helft opgebouwde voorsprong weggaf. De Amsterdammers houden door de remise de druk niet op Feyenoord, dat nog in actie moet komen. AZ mag trots zijn op het vertoonde spel van de eerste helft en mag met een remise tegen Ajax toch niet heel ontevreden zijn, in de huidige vorm.

Door: Nino Vermeulen