19.11.2016 09:00

Hoe is het met: rechtsback Ruben Ligeon

Na met vier clubs in de Eredivisie te hebben gespeeld, vond Ruben Ligeon het afgelopen zomer tijd voor iets nieuws. De Amsterdammer koos voor een overstap naar Slovan Bratislava. Voetbal.com zocht de rechtsback op.

De transfer naar Slowakije
De inmiddels 24-jarige Ligeon doorliep de gehele jeugdopleiding van Ajax, maar kende nooit een echte doorbraak in de Eredivisie. In de shirts van Ajax, NAC Breda, Willem II en FC Utrecht maakte hij minuten op het hoogste niveau, maar Ligeon koos toch voor een overstap naar Slowakije.

"Ik had nog een contract voor één jaar bij Ajax en ze zeiden dat ik mocht vertrekken. Ik ging toen op zoek naar een nieuwe club. Nederlandse clubs hadden zich nog niet gemeld, het was erg rustig. Vervolgens kwam Slovan Bratislava ter sprake. Ze hadden een serieus plan en het trok me aan. Ik was wel toe aan iets nieuws."

Bij Slovan Bratislava is Ligeon niet de enige speler met een Eredivisie-verleden. Met Lorenzo Burnet, Joeri de Kamps, Lesly de Sa en Mitchell Schet is de Nederlandse enclave groot. Toch was het wel flink wennen in Slowakije. "Familie, vrienden en iedereen om je heen zijn gewoon weg."

"Gelukkig komt familie eens in de zoveel tijd over en zijn er genoeg Nederlandse spelers hier. We trekken zeker wel samen op, maar iedereen doet ook wel zijn eigen ding. Soms doen we wat samen, soms even alleen. Het is niet zo dat we de hele dag bij elkaar zitten."

Ondanks dat de Nederlanders in Slowakije de deur niet bij elkaar plat lopen, gaan ze wel goed met elkaar om. Ze zien elkaar dagelijks, maar Ligeon probeert zich ook alleen te vermaken in Oost-Europa. "In de ochtend rijd ik om half negen met de Nederlandse jongens naar de club om daar te ontbijten. We trainen één keer per dag. Dan gaan we ’s middags nog lunchen op de club en kan je voor jezelf trainen. Daarna ga ik weer naar huis."

"Soms weet je ook geen raad wat je moet doen, maar er is altijd wel iets. Je probeert ook wel een beetje om je heen te kijken en zien wat er te beleven valt. Bratislava is wel een mooie stad waar je je kan vermaken."

Zoekende in de Eredivisie
Ligeon stond te boek als een groot talent bij Ajax. De verdediger was zijn gehele jeugd te vinden op De Toekomst en verdiende een debuut in Ajax 1. Na twaalf Eredivisie-wedstrijden in vier seizoenen, zat een echte doorbraak in Amsterdam er niet in. "Bij Ajax had ik een mooie tijd. Heel veel spelers komen en gaan, maar ik ben er trots op dat ik de hele jeugdopleiding heb doorlopen. De concurrentie is alleen altijd moordend bij Ajax. Hoe lang wil je wachten op een kans en een doorbraak?"

Voor Ligeon was het geduld genoeg op de proef gesteld. In de winter van het seizoen 2014/2015 bood NAC een uitweg. In Breda kon de rechtsback minuten maken op het hoogste niveau. "Ik wilde Eredivisie spelen en NAC gaf me die optie. Ik kreeg een eerlijke kans en speelde in de tweede seizoenshelft alles. NAC degradeerde alleen uiteindelijk, waardoor ik niet kon blijven."

"Ik keerde weer terug naar Ajax en dan hoop je altijd op een nieuwe kans. Het ging goed bij NAC en dan droom je zeker van een doorbraak bij Ajax, maar het ging helaas niet. Dan moet je naar andere dingen kijken en toen kwam Willem II in de zomer."

De verhuurperiode aan Willem II werd geen succes. Met twee basisplaatsen voor de winterstop was het voor beide partijen om uit elkaar te gaan. In de transferperiode werd FC Utrecht de nieuwe werkgever van Ligeon, maar ook in de Domstad kwam niet de echte doorbraak in de Eredivisie. De hoofdpersoon blikt terug op zijn tijd bij de Eredivisionisten. "Ik kijk niet trots terug op de tijd bij Willem II. Ik heb me altijd professioneel opgesteld en honderd procent gegeven, maar ik werd neergezet als rechtsbuiten. Rechtsback is gewoon mijn plekkie."

"Bij Utrecht gaf Erik ten Hag mij de kans, maar hij zei eerlijk dat ik niet alle wedstrijden zou spelen. Ik wist hoe ik ervoor stond en wat ik kon spelen heb ik gespeeld." Dat werden uiteindelijk zeven wedstrijden, waarvan vier in de basis. Het werd voor Ligeon tijd om de Eredivisie voorlopig achter zich te laten.

De toekomst
Bij Slovan Bratislava heeft Ligeon beter zijn draai kunnen vinden op het veld. Als rechtsback staat hij geregeld binnen de lijnen. "Ik heb niet alle wedstrijden gespeeld, maar ik ben wel redelijk tevreden. Dit jaar is het nog vooral aanpassen. De manier van voetballen is heel anders en daar moet ik aan wennen. Het is een zware, fysieke competitie. Voetballend is het matig, maar het fysieke aspect is toch wel wat anders dan in Nederland."

Ligeon ligt tot 2020 vast bij de twaalfvoudig kampioen van de Super Liga, maar kijkt ook al verder. "Ik wil nu zoveel mogelijk wedstrijden spelen, maar uiteindelijk wil ik toch de volgende stap maken. Het contract uitdienen is een optie, maar het liefst wil ik zo snel mogelijk een stap hogerop. Een terugkeer naar de Eredivisie sluit ik dan ook zeker niet uit."

Deel I: Björn Vleminckx 
Deel II: Melvin Platje 
Deel III: Lars Veldwijk 
Deel IV: Roly Bonevacia 
Deel V: Roy Beerens 
Deel VI: Pa-Modou Kah
Deel VII: Ruben Ligeon

Door: Pim Westenberg 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner