20.11.2016 16:25

IJzersterk Ajax legt NEC op de pijnbank: 5-0

Ajax kende zondagmiddag weinig problemen met NEC. De Amsterdammers stonden halverwege al op 3-0 dankzij een hattrick Kasper Dolberg. Na rust gingen de mannen van Peter Bosz door en zorgden Bertrand Traoré en Lasse Schöne voor de 5-0 eindstand.

Dolberg ontpopte zich in de eerste helft tot man van de wedstrijd. Na een gelijkwaardige openingsfase was het de Deen die zijn ploeg op voorsprong bracht. Schöne vond zijn landgenoot en de spits behield de controle en haalde snoeihard uit met rechts. NEC leek ondanks de plotselinge achterstand geloof te houden in een goed resultaat. Een hard schot van Mohamed Rayhi ging nipt naast en Kévin Mayi kon één-op-één doelman André Onana niet verschalken.

De bezoekers lieten kansen op de gelijkmaker liggen. En kansen missen, dat was Dolberg niet van plan om te doen. Davy Klaassen vond binnen de zestien de vrijstaande spits en met een bekeken schot tekende hij voor de 2-0. En de schade werd nog groter voor de club uit Nijmegen. Met een achterwaartse kopbal promoveerde de jongeling de voorzet van Daley Sinkgraven tot doelpunt. Met een loepzuivere Deense hattrick was de wedstrijd in de ArenA al halverwege gespeeld.

De Amsterdammers hadden er ook na rust zin in. Davinson Sanchéz stuurde Traoré weg. De huurling liet doelman Joris Delle kansloos. Twee minuten later stond de 5-0 op het scorebord. Met een schot van afstand was het Schöne die doelman Delle voor de vijfde keer liet vissen.

De thuisploeg was op zoek naar meer. Traoré had zijn tweede op de schoen, maar de NEC-goalie kon redding bieden. Hakim Ziyech was op zoek naar een treffer, maar zijn schoten misten precisie. Trainer Peter Hyballa probeerde de schade nog enigszins beperkt te houden door Robin Buwalda in te brengen voor Ferdi Kadıoğlu. Dat lukte, want er zou niet meer gescoord worden in Amsterdam.