04.12.2016 18:38

Ajax blijft in spoor Feyenoord na winstpartij

Daley Sinkgraven (l.) viert het doelpunt van Davinson Sánchez (m.) tegen FC Groningen. (04-12-2016)

Via een solide overwinning heeft Ajax zich zondag weer bij koploper Feyenoord gevoegd in de Eredivisie. In eigen huis werd FC Groningen pas laat definitief op de knieën gedwongen, het werd 2-0 in de Amsterdam ArenA.

FC Groningen begon brutaal aan het duel, maar Ajax stelde via Davinson Sánchez snel orde op zaken. Nadat Lasse Schöne al bijna scoorde met een heerlijke volley, legde hij direct daarna een corner op het hoofd van de Colombiaan. Sánchez scoorde en was daarmee de derde Eredivisie-speler die een verbintenis heeft met de overleden spelers van Chapecoense die dat lukte in speelronde vijftien. Na de openingstreffer zakte het duel flink in, alhoewel Juninho Bacuna geluk had dat hij niet voor de rust al mocht gaan douchen. De middenvelder raakte Hakim Ziyech met een spijkerharde tackle, maar Serdar Gözübüyük was mild en gaf geel.

De tweede helft begon met veel vuurwerk in Amsterdam, aan beide zijdes werd het houtwerk geraakt. Yoëll van Nieff verraste André Onana bijna met een rechtstreekse vrije trap, maar de goalie herstelde zich en tikte de inzet op de paal. Aan de andere kant kwam Amin Younes vanaf links naar binnen, maar zijn krul eindigde boven Padt. Omdat er maar niet gescoord werd in Amsterdam, bleef de wedstrijd spannend, Anwar El Ghazi bracht daar verandering in. De buitenspeler werd in de maand november teruggezet naar Jong Ajax na een akkefietje op de training, maar bij zijn rentree kreeg hij meteen een penalty mee.

Albert Rusnák trok de rechtspoot twintig minuten voor tijd neer en Hakim Ziyech benutte vervolgens het buitenkansje vanaf elf meter. Kort daarna mocht de Marokkaan weer aanleggen vanaf elf meter, dit keer omdat Etiënne Reijnen Nick Viergever vastpakte bij een corner. Bij de tweede penalty kwam Padt als winnaar uit de strijd, hij koos ervoor om in het midden te blijven staan, Ziyech koos juist geen hoek. FC Groningen wisselde in de slotfase nog aanvallend en kwam nog dicht bij de aansluitingstreffer, maar gescoord werd er niet meer in Amsterdam.

Door de overwinning sluit Ajax weer aan bij Feyenoord, dat eerder op de zondagmiddag Sparta met ruime cijfers versloeg. De koplopers profiteren optimaal van puntenverlies bij PSV, dat door een gelijkspel op dertig punten staat. Ajax en Feyenoord staan na vijftien duels op 36 punten.

Door: Jos Boesveld