06.12.2016 22:37

Russische muur schakelt PSV uit in Europa

Het Europese avontuur voor PSV is dinsdagavond ten einde gekomen. Door een gelijkspel tegen FK Rostov (0-0) eindigt het met twee punten onderaan in de groepsfase van de Champions League. Daarmee kan de blik volledig op het seizoen in de Eredivisie.

De naam van Steven Bergwijn was het meest verrassend in de opstelling van PSV-coach Phillip Cocu. De snelle vleugelaanvaller kreeg daarmee de voorkeur boven de creatieve van Gáston Pereiro. Hij stond naast Luuk de Jong in de punt van de aanval en kreeg vanuit het middenveld bijval van Oleksandr Zinchenko, Bart Ramselaar en Davy Pröpper. Gaandeweg de eerste helft kwam echter naar voren dat het middenveld van PSV de creatieve oplossing niet wist te vinden om de gele muur van FK Rostov te slechten.

De bezoekers uit Rusland zakten zoals verwacht ver terug op de eigen speelhelft en lieten PSV het spel maken. De Eindhovense formatie had daar de nodige moeite mee. Voor rust kwam het niet verder dan twee afstandsschoten. Santiago Arias en Ramselaar kwamen met hun pogingen niet in de buurt van het doel van Rostov, dat daar alleen een schot van Dmitriy Poloz tegenover stelde. Ook hij miste de juiste richting. Vanaf de tribune was in het eerste bedrijf het gemor te horen over het gebrek aan creativiteit in de basisploeg van Cocu.

Omdat in het eerste kwartier na rust geen verandering kwam in het spel, besloot Cocu in te grijpen en Pereiro en Siem de Jong te brengen. Dat kwam hem op een fluitconcert van het publiek te staan omdat hij de aanvallend ingestelde spelers Santiago Arias en Zinchenko naar de kant haalde. PSV schakelde met die wijziging over naar een verdediging van vier spelers. Opvallend genoeg was het eerste wapenfeit daarna voor Sardar Azmoun. Die met een verraderlijk schot vanaf rand zestien doelman Jeroen Zoet tot een noodzakelijke redding dwong.

In een ultieme poging wat te forceren haalde Cocu in de slotfase Nicolas Isimat-Mirin naar de kant voor Luciano Narsingh om alles of niets te gaan spelen. Het resulteerde in een kans voor invaller Siem de Jong. Zijn schot vanaf elf meter stuitte op de vuisten van de keeper. Ramselaar zag vervolgens een inzet vlak voor de doellijn weggehaald worden. Dichterbij kwam de thuisploeg niet meer, waardoor Rostov na de winterstop door mag in de groepsfase van de Europa League.

Door: Robin Tibbe
 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner