08.12.2016 19:56

Langeler ziet verbeterpunten bij opleidingen

Art Langeler betreedt het veld voor het duel tussen Jong Oranje en Jong Portugal. (15-11-2016)
Art Langeler betreedt het veld voor het duel tussen Jong Oranje en Jong Portugal. (15-11-2016)

In gesprek met Voetbal.com sprak Art Langeler, hoofd jeugdopleiding en bondscoach van Jong Oranje, over de toekomst van het Nederlandse voetbal. Langeler meent dat de begeleiding beter moet vanuit de KNVB en dat jeugdspelers té snel de stap moeten maken naar het grote Oranje. 

Het valt Langeler op dat talentvolle spelers daar niet altijd klaar voor zijn. "Spelers maken al snel grote stappen van Nederlands elftal -19, naar Jong Oranje, naar het grote Oranje. Zij worden dan nog een keer uitgenodigd voor Jong Oranje en door omstandigheden zien ze het niet zitten om daar te spelen. Dat wil je uiteraard niet als bond."

Ook erkent de trainer een knelpunt in de begeleiding van A-internationals en de spelers uit de jeugdteams. "Daar zit een mega groot verschil tussen. Daar moet de KNVB wat aan doen, om dat dichter bij elkaar te brengen. Dan kunnen jongens van twintig, die nog niet goed genoeg zijn voor het Nederlands elftal, wél op maximaal niveau worden uitgedaagd", stelt de oud-trainer van PEC Zwolle.

Langeler ziet dat Nederland het de afgelopen jaren niet heel best heeft gedaan, maar zag ook positieve punten. "We zijn goed in staat om als klein landje grote talenten af te leveren, dat laten we al decennia lang zien." Een treffend voorbeeld zijn de goede resultaten in de Youth League de afgelopen jaren. "De jeugdteams uit Nederland zijn goed in staat zich te meten met de Europese top." 

Daarom is hij ook niet bang voor de toekomst van het Nederlandse voetbal. "Ik denk dat er altijd ruimte zal zijn voor de allerbeste club van Nederland om mee te doen op het hoogste podium. Ik verwacht niet dat we altijd een prominente rol zullen spelen, maar we zullen wel meedoen in de hoogste regionen. Daaronder moet een brede basis van clubs komen, die kunnen meestrijden in de Europese competities daaronder. Ik denk namelijk dat de Europa League zal worden uitgebreid met een andere competitie." 

"Dat doe je bijvoorbeeld door de competitieprogramma's zo aan te passen dat er ook echt ruimte is om je goed voor te bereiden op deze wedstrijden. Clubs moeten het ook niet zien als een veredelde voorbereiding, zoals sc Heerenveen een paar jaar geleden. Of FC Utrecht die over twee wedstrijden niet kan winnen van een club uit Luxemburg."

Het volledige interview met Art Langeler is hieronder terug te luisteren. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner