09.12.2016 19:49

Landskampioen niet meer in hoofdtoernooi CL

De komende winnaar van de Eredivisie mag nog meedoen aan het hoofdtoernooi van de Champions League. Vanaf het seizoen 2017/2018 moet de Nederlandse landskampioen zich, zo goed als zeker, via voorrondes voor de poulefase zien te plaatsen.

De nieuwe opzet voor het eindtoernooi is vrijdag definitief gemaakt door het uitvoerende comité van de UEFA in het Franse Nyon, meldt de KNVB. Dit betekent dat Nederland opeens veel hoger moet eindigen op de coëfficiëntenlijst. De nieuwe opzet van de UEFA houdt in dat Spanje, Duitsland, Engeland en Italië vier clubs mogen afleveren voor de groepsfase van de Champions League.

Nederland staat nu nog dertiende op de ranking van de UEFA. Als dat aan het einde van dit seizoen nog steeds het geval is, raakt de Eredivisie het ticket voor het hoofdtoernooi kwijt. Alleen als Nederland nog weet te stijgen naar een plek in de top tien, blijft het startbewijs voor de poulefase van het belangrijkste clubtoernooi behouden. Voor de beslissing van de UEFA ging het nog om de reëlere plek twaalf.

De kans dat Nederland nog drie plekken weet te stijgen is uiterst klein. Ajax en AZ, de twee overgebleven Nederlandse clubs in Europa, moet dan allebei de finale van de Europa League halen, berekende de KNVB. In de vorige berekening kwam Nederland een stuk gunstiger uit. Ajax en AZ moesten weliswaar een paar wedstrijden winnen om concurrent Zwitserland in te halen, maar beide clubs hoefden slechts twee rondes verder te komen in de Europa League.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner