10.12.2016 10:28

Guardiola pleit voor meer wisselmogelijkheden

Om overbelasting bij spelers te voorkomen, denkt Pep Guardiola dat de UEFA er goed aan doet om meer wisselmogelijkheden toe te staan tijdens een wedstrijd. De Spanjaard komt met de uitspraken nadat het voetbalschema mogelijk weer uitgebreider wordt.

De voetbalbonden FIFA en UEFA denken namelijk aan het uitbreiden van het Wereldkampioenschap, waardoor meer landen actief kunnen zijn op het eindtoernooi. Dit betekent dat meer spelers ook na het seizoen actief zijn op het mondiale eindtoernooi. Het Europees kampioenschap werd onlangs ook al vergroot qua capaciteit. Guardiola ziet het met lede ogen aan.

"Ze focussen zich alleen maar op meer en meer, het heeft een slechte invloed op de kwaliteit van het voetbal", stelt de Spaanse trainer van Manchester City in gesprek met de BBC. "Ik denk alleen maar aan de spelers, zij moeten ook op adem kunnen komen, wat rust krijgen en genieten van het spelletje." In Engeland wordt er niet met een winterstop gewerkt.

Hierdoor zijn spelers van topploegen vaak het hele seizoen actief in de competitie, Champions League, bekertoernooien en voor nationale ploegen. "We kunnen nu maar drie wissels gebruiken, waarom maak je daar niet vier, vijf of zes van? Meer spelers raken betrokken bij het spel en trainers kunnen diverse tactieken gebruiken."

Inmiddels is de FIFA al aan het testen met de inzet van extra wissels, maar de focus ligt voorlopig alleen op de verlenging. In diverse toernooien wordt nu gewerkt met een vierde wissel als er extra tijd nodig is om een beslissing te forceren. Trainers mogen één keer extra wisselen in de verlenging. Ook in Nederland wil men in de KNVB beker die regels toepassen.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner