10.12.2016 20:19

NEC met speels gemak langs beroerd ADO

De spelers van NEC Nijmegen vieren het doelpunt van Kévin Mayi tegen ADO Den Haag. (10-12-2016)

NEC mag weer even opgelucht ademhalen. Het team van Peter Hyballa won zaterdagavond met 3-0 van een erg zwak ADO, waardoor het weer een stukje van de degradatiestreep verwijderd raakt. De Hagenezen werken zich steeds verder in de problemen.

Beide ploegen stonden vooraf aan dit duel vlak boven de degradatiestreep en mochten onderling uitmaken wie een sprong omhoog zou maken en wie verder zou wegzakken. Vanaf minuut één maakte NEC de dienst uit tegen ADO, dat door een groot aantal wijzigingen wellicht wat onwennig was. In de vierde minuut had het eigenlijk al 1-0 moeten staan voor NEC na een grote fout van doelman Ernestas Šetkus, maar Julian von Haacke verzuimde te scoren.

Toch stond het in minuut tien al 1-0 voor de thuisploeg. Ferdi Kadıoğlu stuurde Kévin Mayi weg met een fraaie steekbal, waarna de spits de bal op fraaie wijze in de verre hoek krulde. Deze voorsprong werd twee minuten later zelfs uitgebreid naar 2-0. Dario Dumić kopte richting de verre hoek, maar voordat de bal daar terechtkwam kopte ADO-speler Tyronne Ebuehi de bal voor de zekerheid binnen. De ongelukkige eigen goal zette de uitploeg al vroeg voor een onmogelijke opgave.

ADO kreeg in het restant van de eerste helft de mogelijkheid om aan te vallen, maar stichtte geen enkele keer serieus gevaar. Het kostte NEC erg weinig moeite om de offensieve pogingen van de uitploeg tegen te houden. Vlak voor rust leek het al helemaal beslist in De Goffert, toen Mohamed Rayhi op aangeven van Rayhi de 3-0 binnen schoof. Met deze derde treffer ging NEC op rozen zittend de rust in.

Het spelbeeld in de tweede helft bleef hetzelfde. ADO deelde hier en daar een uiterst onschuldig speldenprikje uit, de Nijmegenaren voetbalden zich met twee vingers in hun neus onder de druk van de uitploeg vandaan. Dat duurde tot aan het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Jochem Kamphuis. Ook NEC kon niet voor een fraai slotakkoord zorgen, waardoor het bij 3-0 bleef in Nijmegen.

NEC houdt de goede thuisserie in stand met deze driepunter. De Nijmegenaren zijn nu al vier thuiswedstrijden op rij ongeslagen. De ploeg van Peter Hyballa stijgt voorlopig naar plek elf in de Eredivisie, zich loswekend van de gevarenzone. Dat geldt niet voor ADO, dat net boven de degradatiezone blijft hangen. Als de groengelen niet snel punten gaan pakken, kan het weleens een lange tweede seizoenshelft worden.

Door: Nino Vermeulen