11.12.2016 18:41

Ajax na nederlaag verliezer van het weekend

Hakim Ziyech (l.) en Joël Veltman (r.) treuren, terwijl FC Twente de late treffer viert. (11-12-2016)

Ajax is de grote verliezer geworden van de zestiende speelronde van de Eredivisie. De Amsterdammers gingen zondagmiddag door een late strafschop met 0-1 onderuit bij FC Twente. Concurrenten PSV en Feyenoord wonnen eerder dit weekend hun wedstrijden wel en profiteren daardoor optimaal van het puntenverlies van Ajax.

FC Twente en Ajax hielden elkaar in de openingsfase in evenwicht. Ajax dicteerde de wedstrijd, maar werd nauwelijks gevaarlijk. Dat gold ook voor de thuisploeg, die met schoten van afstand de score probeerde te openen. De eerste helft leek zonder echte kansen te eindigen, tot vlak voor rust Mateusz Klich met een slimme voorzet Dylan Seys in het strafschopgebied bereikte. Met een halve omhaal probeerde de Belg André Onana te verschalken, maar de inzet ging ruim over.

Ook Ajax kreeg vlak voor rust nog een goede kans om de score te openen. Amin Younes, die nog altijd wacht op zijn eerste Eredivisie-treffer van het seizoen, wurmde zich langs twee spelers en schoot vervolgens rakelings naast. Zo zochten de teams met een 0-0 stand de kleedkamers op. Trainer Peter Bosz zal zijn spelers in de rust ongetwijfeld hebben herinnerd aan het feit dat er gewonnen moest worden om weer op gelijke hoogte met Feyenoord te komen. De Rotterdammers wonnen eerder op de dag met 0-4 bij AZ.

De Amsterdammers kwamen na rust uitstekend uit de startblokken en stonden binnen luttele seconden bijna op 0-1. Een schot van Kasper Dolberg eindigde echter net naast het doel van Nick Marsman. De Amsterdammers bleven na Dolbergs kans de aanval zoeken, maar creëerden niet veel. FC Twente zette daar ook weinig tegenover, al kreeg het via Jelle van der Heyden (schot geblokt) en Hidde ter Avest (over) wel mogelijkheden om te scoren.

De wedstrijd leek zonder doelpunten te eindigen, tot FC Twente vlak voor tijd plots een strafschop kreeg. Nick Viergever tastte mis en viel met zijn bal op de arm. De verdediger kreeg zijn tweede gele kaart en de Tukkers een strafschop. Klich bleef ijzig kalm en benutte de penalty. Ajax is door de remise in Enschede de verliezer van het weekend. PSV is door de 1-0 zege tegen Go Ahead Eagles drie punten dichterbij gekomen. Feyenoord walste met 0-4 over AZ heen en staat met drie punten voorsprong op Ajax weer alleen aan kop in de Eredivisie.