15.12.2016 20:19

SC Cambuur knikkert Ajax uit de beker

De spelers van SC Cambuur vieren het openingsdoelpunt van Martijn Barto tegen Ajax in de KNVB beker. (15-12-2016)

SC Cambuur heeft donderdagavond Ajax uit het bekertoernooi geknikkerd. Martijn Barto was in Leeuwarden de grote man door twee keer te scoren namens de thuisploeg. Twintig jaar geleden won SC Cambuur voor het laatst in het bekertoernooi van Ajax, destijds werd het 2-0 voor de Friezen. Donderdag scoorde Ajax nog wel één keer, maar dat was niet voldoende om een nederlaag te voorkomen.

De eerste 45 minuten waren niet om over naar huis te schrijven. (Jong) Ajax had het meeste balbezit, maar had moeite met de tactiek van SC Cambuur. De Friezen speelden namelijk in een 5-3-2 systeem en de Amsterdammers wisten de Friese muur tijdens het eerste bedrijf niet te doorbreken. De thuisploeg loerde op de counter en was messcherp. Spits Martijn Barto werd tweemaal gelanceerd en twee keer was het raak, waardoor er in Leeuwarden gerust werd met een 2-0 tussenstand.

Het spelbeeld bleef in de tweede helft onveranderd. Ajax had het meeste balbezit en zocht een weg door de muur van Cambuur. Ook het eerste kwartier na rust lukte dat niet, maar Ajax kwam toch terug in de wedstrijd. Ajax-trainer Peter Bosz bracht na ruim een uur spelen namelijk Kasper Dolberg, Amin Younes en Lasse Schöne in het veld en laatstgenoemde had slechts een paar minuten nodig om belangrijk te zijn. Een hoekschop van de Deense middenvelder werd namelijk tegen de touwen gekopt door Pelle Clement: 2-1.

In de slotfase kreeg SC Cambuur via Barto en Sander van de Streek nog twee grote mogelijkheden om de score verder uit te breiden, maar het tweetal wist niet te scoren. Aan de andere kant kreeg Nick Viergever een ontzettend grote kans, maar de verdediger kreeg de bal niet achter SC Cambuur-doelman Leonard Nienhuis. Ajax bleef zoeken naar de gelijkmaker, maar er werd niet meer gescoord in Leeuwarden. De Amsterdammers zijn daardoor uitgeschakeld en moeten zich richten op de Europa League en de competitie.

Door: Jurre Hermans