05.01.2017 19:34

KNVB ziet Belgische competitievorm wel zitten

Als het aan KNVB-directeur Gijs de Jong ligt, gaat de opzet van de Eredivisie flink op de schop. Zelf denkt hij aan de opzet van de Belgische competitie, waar aan het einde een kampioenspoule wordt gevormd.

"Meer topwedstrijden is het doel", stelt De Jong in gesprek met NRC. "Meer spanning, meer weerstand. Daar worden spelers beter van en de aantrekkingskracht gaat omhoog." In de opzet van de Eerste Klasse wordt een normale competitie gespeeld met minder teams, waarna de eerste zes ploegen een kampioenspoule spelen voor het landskampioenschap. In dat geval spelen de topclubs van België dus nog twee keer tegen elkaar.

"Veel mensen hechten aan het huidige model. We hebben niet de luxe om zonder argumenten aan het verleden vast te houden", kijkt de directeur naar de huidige opzet van Eredivisie, met achttien clubs en 34 speelrondes. "Mijn voorkeur heeft de variant met zestien clubs, waarbij de top zes na februari om het kampioenschap gaat spelen. Een variant kan zijn dat de onderste zes strijden om handhaving in de Eredivisie. De middelste vier maken dan bijvoorbeeld nog kans op een Europees ticket."

Een nadeel van de competitieopzet is onder andere het aantal speelminuten dat spelers extra maken. In België woedt momenteel de discussie over de inspanningen die spelers in de Belgische competitie moeten leveren.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner