05.01.2017 23:06

Negental Athletic Bilbao wint van FC Barcelona

Athletic Bilbao heeft donderdagavond goede zaken gedaan in de achtste finales van de Copa del Rey. De Basken wonnen met 2-1 van FC Barcelona in het eigen San Mamés. Lionel Messi was de maker van het Catalaanse doelpunt. Athletic Bilbao eindigde met negen man, omdat Raúl García en Iturraspe rood kregen. Op 11 januari volgt de return van deze wedstrijd.

In de eerste confrontatie tussen Athletic Bilbao en FC Barcelona in de Copa del Rey begon de thuisploeg ijzersterk. In de tweede minuut kon San José de Basken al op voorsprong zetten, maar uit een corner kopte de middenvelder net naast het doel van Marc-André Ter Stegen. De Duitse goalie, die Jasper Cillessen verving vanwege een blessure van de Nederlander, stond aan de grond genageld. In de 25ste minuut kwam de thuisploeg alsnog op voorsprong. Na balverlies van Iniesta kwam de bal bij Raúl García. De middenvelder gaf de bal vanaf de rechterkant goed voor. Ter Stegen kon de bal niet toucheren, waarna Aduriz de bal bij de tweede paal tegen de touwen kopte.

Drie minuten later was het opnieuw balverlies van FC Barcelona dat een tegentreffer inleidde. Via een weergaloze hakbal van Aduriz kwam de bal terecht bij Williams. De vleugelaanvaller schoot de bal op zijn beurt met een volley hard achter Ter Stegen. FC Barcelona had helemaal niets in te brengen tegen het felle en enthousiaste spel van de thuisploeg. Wel had de ploeg van FC Barcelona-trainer Luis Enrique een strafschop moeten krijgen, nadat Neymar in de zestien werd neergelegd door Bilbao-verdediger Etxeita. Scheidsrechter David Borbalán Vond het echter niets. Spelers van FC Barcelona leverden commentaar en dat kwam Iniesta, Jordi Alba en Busquets in één klap op geel te staan.

Na de pauze kwam FC Barcelona iets beter in het spel. Na een overtreding van Raúl García op Neymar, mocht Lionel Messi aanleggen voor een vrije trap vanaf zo’n 25 meter van het doel van Iraizoz. De Argentijn schoot de bal in de korte hoek, waarna de bal via de lat over de lijn weer uit het doel stuiterde. Ondanks protesten van de doelman wees scheidsrechter Borbalán het doelpunt terecht toe. Raúl García maakte een kwartier voor tijd wederom een overtreding op Neymar, waarna de middenvelder met zijn tweede geel van de wedstrijd moest inrukken.

Messi kreeg tien minuten voor tijd nog de uitgelezen kans om zijn ploeg op gelijke hoogte te brengen, maar de Argentijn aarzelde te lang met inschieten. Een paar minuten later moest Bilbao door met negen man, omdat ook Iturraspe, voor een overtreding op Neymar, zijn tweede geel van de wedstrijd ontving. Ondanks het aandringen van Barcelona wist de thuisploeg de winst over de streep te trekken, alhoewel Messi in de allerlaatste secondes de paal nog raakte.

Athletic Bilbao wint dus de eerste ontmoeting van FC Barcelona in de Copa del Rey. De returnwedstrijd in Camp Nou in Barcelona is op 11 januari.

Door: Thomas Mulder