07.01.2017 09:40

Chinese overheid wil transfergekte inperken

Ook in China wordt met verbazing gereageerd op de transfersommen en vooral de salarissen die Chinese ploegen neertellen om spelers vanuit Europa naar Azië te lokken. De overheid gaat zich er zelfs mee bemoeien.

In een persverklaring laat de overheid van China weten dat het de Chinese club aan banden wil leggen als het gaat om het aantrekken van spelers uit Europa. Ook in de huidige transferperiode zijn enkele grote spelers naar de Super League gehaald, waarbij vooral de salarissen van Oscar (Chelsea, 25 miljoen euro per jaar) en Carlos Tévez (Boca Juniors, 19 miljoen euro per jaar) opvallen.

"We zijn van plan de transfers van buitenlandse spelers in te perken. Hetzelfde geldt voor de uitgaven aan salarissen", is de persverklaring van de Chinese overheid. "We willen een salarisplafond instellen om irrationele investeringen te voorkomen." Dit betekent dat clubs spelers een bepaald salaris mogen aanbieden, maar niet daarboven mogen zitten. In Nederland wordt zo'n salarisplafond niet geregeld via de overheid, maar clubs als Ajax en PSV hanteren zo'n plafond wel.

In de praktijk wordt dit bedrag, dat rond de miljoen euro salaris per jaar ligt, vaak omzeild via tekenbonussen. In Nederland maakte onlangs Nemanja Gudelj de overstap van Ajax naar China, waar hij het vijfvoudige van zijn salaris in Amsterdam gaat verdienen. Ook Tjaronn Chery van Queens Park Rangers wordt gelinkt aan een club in de Super League.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner