15.01.2017 16:23

Vitesse kinderlijk eenvoudig voorbij FC Twente

Vitesse-middenvelder Lewis Baker heeft zijn ploeg op 1-0 voorsprong gezet tegen FC Twente. Samen met teamgenoten viert hij het feestje. (15-01-2017)
Vitesse-middenvelder Lewis Baker heeft zijn ploeg op 1-0 voorsprong gezet tegen FC Twente. Samen met teamgenoten viert hij het feestje. (15-01-2017)

Vitesse is met een goed gevoel aan de tweede seizoenshelft begonnen. De formatie uit Arnhem had zondagmiddag weinig moeite met FC Twente, dat experimenteerde met een andere formatie. Ricky van Wolfswinkel was met twee assists en een doelpunt de grote man tijdens de 3-1 overwinning.

Voor de wedstrijd tegen Vitesse had Twente-trainer René Hake gekozen voor een systeem met vijf verdedigers. In de openingsfase kwam al snel naar voren dat de bezoekers zich daar eigenlijk helemaal niet prettig bij voelden. Vitesse wist eenvoudig de controle naar zich toe te trekken en druk te zetten op de laatste linie van FC Twente. In het strafschopgebied van de Tukkers heerste voornamelijk chaos. Lewis Baker profiteerde daarvan bij zijn doelpunt, nadat hij Peet Bijen eerst de bal volledig zag missen. Met links schoot hij vanaf tien meter hard raak: 1-0. Met name de drie centrale verdedigers van FC Twente leken de taakverdeling niet duidelijk te hebben.

Baker had de verdubbeling daarna op zijn hoofd liggen. Doelman Nick Marsman bokste zenuwachtig een bal weg, maar kreeg die net zo snel weer terug door Baker. De keeper moest gestrekt om een tweede treffer te voorkomen. Aan de andere kant zorgde Bersant Celina een keer voor gevaar na een combinatie met Enes Ünal. Goalie Eloy Room was attent genoeg om een treffer te voorkomen. Op slag van rust profiteerde Vitesse wederom van de defensieve chaos bij Twente. Kelvin Leerdam legde een bal goed terug voor het doel, waarna Ricky van Wolfswinkel alleen nog zijn voet tegen de bal hoefde te zetten.

De wedstrijd was vroeg in de tweede helft al snel beslist. Bijen zag bij een pass Van Wolfswinkel over het hoofd, die op zijn beurt Milot Rashica een op een zette met Stefan Thesker. Met een eenvoudige schaar verschafte Rashica zichzelf de ruimte voor een bal in de verre hoek. FC Twente mocht daarna het spel maken van Vitesse. Enes Ünal kreeg halverwege de tweede helft een aardige kans uit een voorzet van Bersant Celina. Van dichtbij kopte de Turkse aanvaller echter naast. Vrij snel daarna schakelde Twente over op een systeem met vier verdedigers.

Na de omschakeling van systeem kreeg Twente meer grip op Vitesse, dat het rustig aan deed na het derde doelpunt. Kamohelo Mokotjo mocht in het laatste kwartier nog zijn opwachting maken voor FC Twente. Hij zag in de slotfase Mateusz Klich een strafschop benutten nadat Dylan Seys was neergehaald in de zestien. Vervolgens moest Baker met rood van het veld vanwege natrappen op Dejan Trajkovski om een counter te voorkomen. Het bracht geen verandering meer in de stand. Vitesse gaat dankzij de overwinning over FC Twente heen op de ranglijst en staat nu zevende in de Eredivisie. Twente prijkt inmiddels op een achtste plaats.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner