15.01.2017 16:20

Wisselvallig Ajax met veel moeite langs Zwolle

Hakim Ziyech heeft Ajax op een 2-0 voorsprong gezet tegen PEC Zwolle. De middenvelder viert dat feest met Justin Kluivert. (15-01-2017)

Ajax heeft met de grootst mogelijke moeite de Eredivisie en de jacht op de koppositie hervat. Tijdens het eerste officiële duel van 2017 won de ploeg van Peter Bosz met 1-3 van een zeer stug PEC Zwolle. Een sterke fase na rust was genoeg voor de overwinning.

PEC Zwolle, dat met het jongste basisteam ooit onder Ron Jans aan de aftrap verscheen, startte de wedstrijd een stuk feller dan Ajax. Het lichte overwicht kon echter niet omgezet worden in grote kansen. Ook de Amsterdammers, die ondanks de hevige geruchten rondom Anwar El Ghazi wel gewoon met de vleugelaanvaller aan de aftrap stonden, leken nog in winterslaap. Het was ongeïnspireerd en pover wat de bezoekers lieten zien. De grootste mogelijkheid was voor Nicolai Brock-Madsen, maar de Deen handelde traag, terwijl El Ghazi aan de overkant de vuisten vond van Mickey van der Hart. Vlak voor rust maakte Justin Kluivert, die nog maar vijf wedstrijden speelde in de Jupiler League, zijn debuut in de Eredivisie. Hij verving de geblesseerde Amin Younes.

In de eerste vijf minuten na de onderbreking toonde Ajax al meer aanvallende intenties dan in de hele eerste helft. Kluivert, El Ghazi en Daley Sinkgraven zagen echter hun voorzet niet bij een medespeler belandden. Toch voetbalden de bezoekers zich in tien minuten naar een comfortabele voorsprong. Eerst benutte Lasse Schöne een strafschop nadat Philippe Sandler El Ghazi vloerde, terwijl Hakim Ziyech fraai de 2-0 binnen schoot na een evenzo mooie lange bal van Joël Veltman. De Amsterdammers gingen daarna achterover leunen, wat ervoor zorgde dat PEC Zwolle beter in het duel kwam. Nadat Sandler eerst nog op Onana stuitte, was de volgende aanval wel raak. Nicolai Brock-Madsen knikte een voorzet van Queensy Menig hard achter André Onana: 1-2.

De thuisploeg begon aan te dringen, maar Ajax stelde weer orde op zaken. Ziyech veroverde zelf de bal, stoomde op naar voren en schoot vervolgens hard achter Van der Hart. Invaller Stef Nijland was vervolgens nog gevaarlijk, maar zijn twee schoten troffen geen doel. Ajax houdt door de overwinning aansluiting bij koploper Feyenoord, terwijl de Zwollenaren niet van de degradatieplekken afraken. PEC Zwolle vervolgt de Eredivisie volgende week zaterdagavond met een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Een dag later speelt Ajax de altijd lastige uitwedstrijd voor de Amsterdammers tegen FC Utrecht.

Door: Bastiaan Vrijhof