22.01.2017 14:22

Wereldgoal Schöne levert Ajax drie punten op

Lasse Schöne schreeuwt het uit van vreugde als hij zojuist Ajax op 0-1 heeft geschoten tegen FC Utrecht. (22-01-2017)

Ajax mag dankzij een werelddoelpunt van Lasse Schöne drie punten bijschrijven. De Deense middenvelder miste zondagmiddag tegen FC Utrecht een strafschop, maar maakte zijn fout goed door tien minuten voor tijd op schitterende wijze de 0-1 te maken.

Met ongewijzigde opstellingen begonnen FC Utrecht en Ajax aan de wedstrijd in de Domstad. De Amsterdammers hebben het traditioneel lastig in Utrecht, dus de mouwen moesten worden opgestroopt. Het initiatief in de openingsfase lag bij het team van trainer Peter Bosz, dat via Anwar El Ghazi de eerste kans van de wedstrijd kreeg. De buitenspeler nam een dieptepass van Lasse Schöne knap aan, maar het schot dat volgde ging ruim over.

Na een halfuur spelen kroop FC Utrecht eindelijk uit zijn schulp. Dat leidde tot een enorme kans voor Ajax-huurling Richairo Živković, die de bal op de lat mikte. De kans van Živković was het startschot voor een spectaculair einde van de eerste helft. FC Utrecht kreeg nog verscheidene aardige mogelijkheden en Ajax was via Hakim Ziyech gevaarlijk. Zijn verraderlijke schot eindigde via David Jensen op de lat.

Ajax slaagde er in de eerste helft niet in om te scoren, maar kreeg een kwartier na rust een uitgelezen kans om wel een doelpunt te maken. Na een handsbal van Barazite kregen de bezoekers een strafschop, die door Schöne werd genomen. De middenvelder moest lang wachten tot hij de penalty mocht nemen en mikte uiteindelijk over het doel van David Jensen. In het vervolg van de wedstrijd had zowel Ajax als FC Utrecht moeite om kansen te creëren.

Invaller Giovanni Troupée kreeg tien minuten voor tijd een enorme mogelijkheid om de score te openen, maar hij mikte van dichtbij ruim over het doel van André Onana. Aan de andere kant was het een paar minuten later wel raak. Een afgeslagen vrije trap kwam voor de voeten van Schöne terecht, die op grandioze wijze zijn gemiste penalty goedmaakte. Met een dropkick knalde de middenvelder de bal in de kruising.

FC Utrecht probeerde in de slotfase nog om de gelijkmaker te forceren, maar slaagde daar niet in. Daardoor zijn de drie punten voor Ajax, dat het gat met koploper Feyenoord terugbrengt naar vijf punten. FC Utrecht verliest voor het eerst sinds tien wedstrijden weer eens een wedstrijd in de Eredivisie.