24.01.2017 23:31

Sparta schakelt Volendam uit na strafschoppen

Thomas Verhaar zet Sparta op voorsprong tijdens de verlenging in duel met FC Volendam voor de KNVB beker. (24-01-2017)
Thomas Verhaar zet Sparta op voorsprong tijdens de verlenging in duel met FC Volendam voor de KNVB beker. (24-01-2017)

De kwartfinale is dinsdagavond het eindstation gebleken voor FC Volendam in de KNVB beker. Voor eigen publiek ging het na strafschoppen onderuit tegen Sparta Rotterdam. Het deed geen enkel moment onder van de Eredivisie-club.

Scheidsrechter Jochem Kamphuis moest het duel noodgedwongen enkele minuten later laten beginnen. Door vuurwerk van de FC Volendam-supporters bleef er rook hangen in het stadion. Vanwege de aanwezige mist was dat geen al te gelukkige combinatie. Het eerste kwartier leek Volendam zelf daar het meeste last van te hebben gehad. Sparta zette druk vooruit en wist de Jupiler League-club op de eigen helft te houden. Gaandeweg de wedstrijd kwam daar verandering in voor FC Volendam.

Volendam kwam steeds beter in de wedstrijd en was met een schot op de binnenkant van de paal van Joey Veerman het dichtst bij de voorsprong in de eerste helft. Sparta wist na de openingsfase geen gevaar meer te stichten. De aanvallers van Sparta oogden inspiratieloos tegenover de laatste linie van Volendam, dat hulp kreeg van de middenvelders. Volendam mocht wel opgelucht ademhalen bij een voorzet vanaf rechts waarbij Paco van Moorsel een teenlengte te kort kwam om de bal binnen te glijden.

In de tweede helft bleek Volendam de betere van de twee. Het had vlak na rust zelfs op voorsprong kunnen komen als Bert Steltenpool minder zelfzuchtig was geweest. Hij probeerde met een ultieme sliding een voorzet aan te raken, terwijl teamgenoot Kevin van Kippersluis in kwam lopen om de bal op doel te schieten. Van Kippersluis stond er duidelijk beter voor. Via de sliding van Steltenpool verdween de inzet uiteindelijk ruim naast.

Volendam raakte in het tweede bedrijf voor de tweede keer het aluminium door een verdwaalde voorzet van Kees Kwakman op de lat. Via Van Moorsel liet Sparta zich pas vlak voor het einde van de reguliere speeltijd een keer zien met een bal rakelings voorlangs. Een verlenging was het logische gevolg. Daarin was Sparta direct gevaarlijk met een schot van Denzel Dumfries op de voeten van goalie Hobie Verhulst.

In de tweede helft van de verlenging kwam het duel ineens tot leven. Thomas Verhaar tekende met een lage schuiver voor het openingsdoelpunt. Twee minuten later stond het alweer gelijk. Steltenpool was er als de kippen bij een om een bal van Joey Veerman in het dak van het doel te rammen. Strafschoppen moesten uitkomst bieden, waarbij Sparta een eerste mogelijkheid om te winnen liet liggen omdat Mart Dijkstra de bal naast schoot. Sherel Floranus wist het tweede matchpoint wel te pakken nadat Kortsmit de inzet van Rihairo Meulens had gekeerd.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner