01.02.2017 22:55

Stoke City laat Everton ontsnappen met punt

Everton heeft woensdagavond een punt gepakt op bezoek bij Stoke City. De thuisploeg kreeg in Stoke-on-Trent met name voor rust de betere kansen, maar moest genoegen nemen met een gelijkspel: 1-1.

Manager Mark Hughes had bij Stoke City een basisplaats voor zijn Nederlandse spelers. In de verdediging speelden Erik Pieters en Bruno Martins Indi, terwijl Ibrahim Afellay op het middenveld stond. Voorin was er een basisplaats voor routinier Peter Crouch, die Wilfried Bony uit de basisopstelling hield. Bij Everton raakte doelman Maarten Stekelenburg zijn basisplaats kwijt aan Joel. Op het middenveld stond Morgan Schneiderlin voor het eerst in de basis en voorin moesten de Belgische aanvallers Kevin Mirallas en Romelu Lukaku voor gevaar zorgen.

De thuisploeg begon goed in het eigen stadion. Het duurde dan ook niet lang of de 1-0 stond op het scorebord. Marko Arnautović ontsnapte aan buitenspel en gaf Peter Crouch een niet te missen kans. Dat betekende zijn honderdste goal in de Premier League en dat vierde hij met zijn bekende robotdans. Even later had de boomlange spits ook zijn tweede van de avond kunnen maken, maar hij volleerde net naast het doel van Joel. Aan de overkant wist Everton nauwelijks tot kansen te komen. Thomas Davies zette Lukaku vrij in de zestien, maar de Belg was nog niet helemaal wakker. De 1-1 kwam er echter alsnog. Een voorzet van Séamus Coleman was bedoeld voor de buitenspel staande Lukaku, maar werd in eigen doel gewerkt door verdediger Ryan Shawcross. Stoke City leek na deze tegentreffer even de kluts kwijt, maar kreeg via Arnautović de kans op 2-1. Na een fraai hakje van Crouch stond hij opnieuw alleen voor Joel en wederom kwam de doelman als winnaar uit de strijd.

Na de pauze begonnen beide ploegen wat afwachtend. Het duurde dan ook even totdat er weer wat doelgevaar te zien was in Stoke-on-Trent. Charlie Adam veroverde de bal namens Stoke City op het middenveld en zag doelman Joel ver voor zijn doel staan. Adam probeerde hem van eigen helft te verschalken, maar de doelman was op tijd terug om een wereldgoal te voorkomen. Stoke City probeerde daar wat vertrouwen uit te putten, maar verder dan een vrije trap van Adam en een kopballetje van Crouch kwamen de Potters niet. Aan de overkant wist Everton daar weinig tegenover te zetten. Invaller Ademola Lookman zorgde wel voor wat gevaar. Hij stond amper een minuut binnen de lijnen toen hij doelman Grant tot een redding dwong in de korte hoek. In de slotfase kregen beide ploegen kansen om de wedstrijd te beslissen. Eerst voorkwam Ramiro Funes Mori dat invaller Saido Berahino Stoke City op voorsprong kon koppen en aan de overkant redde doelman Lee Grant op prachtige wijzige op een kopbal van Thomas Davies.

Door het gelijkspel stijgt Stoke City naar de negende plaats in de Premier League. De ploeg van Hughes heeft 29 punten uit 23 wedstrijden en gaat Burnley op doelsaldo voorbij. Everton blijft met 37 punten de zevende plek bezetten.

Door: Bob van Dijk