05.02.2017 14:26

Futloos Ajax pakt benauwde zege in Kerkrade

Davy Klaassen (l.) schreeuwt het uit na de openingstreffer tegen Roda JC. Viergever (r.) juicht mee. (05-02-2017)

Het was billen knijpen voor Ajax op zondagmiddag, maar dankzij doelpunten van Davy Klaassen en Amin Younes pakten de Amsterdammers de overwinning. Roda JC leek lange zicht te hebben op een gelijkspel, maar de Limburgers misten grote kansen op de 1-1.

In de eerste helft gebeurde er weinig in Kerkrade. Ajax, met een tweede basisplaats op een rij voor Justin Kluivert, had veelal de bal, maar stuitte telkens op de Roda JC-muur. De Amsterdammers konden de bal rustig rond tikken tot aan de zestien, maar telkens ontbrak de precisie in de eindpass. Zo kwam de meeste dreiging van de Amsterdamse club uit afstandsschoten. Kluivert, Lasse Schöne en Kasper Dolberg probeerden het van buiten de zestien, maar ze konden doelman Benjamin van Leer niet verrassen.

Roda JC, met nieuweling Mohammed el Makrini in de basis, wachtte geduldig op het foutje van de Amsterdammers. Toch lukten het de mannen van Yannis Anastasiou niet om het André Onana gevaarlijk te maken. Tom van Hyfte probeerde het van net buiten de zestien, maar zijn poging ging hoog over het doel heen.

Direct na rust kregen de Limburgers een enorme kans. Een goede uitbraak van Roda JC heeft Mitchel Paulissen als eindstation. De aanvaller kwam tot een goed schot, maar zijn poging kwam in het zijnet terecht. De thuisploeg leek geloof te hebben op een goed resultaat, maar het waren de Amsterdammers die uit het niets op het scorebord kwamen. Dolberg legde de bal met zijn borst klaar voor Klaassen en de middenvelder rondde koelbloedig af.

Na de plotselinge achterstand leek de club uit Kerkrade even de draad kwijt te zijn. Ajax drukte door en was via een schot van Hakim Ziyech dicht bij de 0-2, maar doelman Benjamin van Leer hield zijn ploeg op de been.

Roda gaf zich niet zomaar verloren en de thuisploeg probeerde de gelijkmaker te forceren. Abdul Ajagun had twee keer de 1-1 op de schoen, maar de aanvaller liet het na om de trekker over te halen. De club uit Limburg nam steeds meer risicio waar Younes bijna van profiteerde. De aanvaller trok naar binnen en haalde hard uit, maar de lat stond een doelpunt in de weg. En ook bij de poging van Donny van de Beek bracht de lat Roda JC redding.

Een spannende slotfase brak aan waar Roda alles op alles zette om de verdiende gelijkmaker uit het vuur te slepen. Invaller Thanasis Papazoglou kwam nog dichtbij, maar Onana lag in de goede hoek en kon de 1-1 voorkomen. In de blessuretijd maakte Younes aan alle spanning een eind en bepaalde de eindstand: 0-2. Dat was een bevrijdende treffer voor de Duitser, daar hij dit seizoen namelijk nog geen doelpunt maakte namens de Amsterdammers in de Eredivisie.

Door: Ilona van der Werf