13.02.2017 16:37

Eredivisionisten scoren weinig hattricks

Eljero Elia scoort voor Feyenoord en viert dit door zijn scheenbeschermer in zijn mond te doen. (07-08-2016)
Eljero Elia scoort voor Feyenoord en viert dit door zijn scheenbeschermer in zijn mond te doen. (07-08-2016)

Elke spits in de Eredivisie wil een hattrick scoren, maar dat blijkt dit seizoen niet zo eenvoudig te zijn. Precies een jaar geleden waren er op dit moment acht hattricks gescoord in de Eredivisie, nu staat de teller op vier.

Het is niet zo dat de spelers in de Eredivisie niet scoren, want tijdens vrijwel elk duel in de Eredivisie wordt er veelvuldig gescoord. Afgelopen weekend werden er bijvoorbeeld 24 doelpunten gemaakt door de achttien ploegen in de Eredivisie. Drie spelers kwamen in de buurt van een hattrick, want Samuel Armenteros (Heracles Almelo), Sam Hendriks (Go Ahead Eagles) en Jens Toornstra (Feyenoord) waren tweemaal trefzeker. Toch blijkt het dit seizoen niet zo eenvoudig om een hattrick te produceren.

Reza Ghoochannejhad was namens sc Heerenveen op 22 januari de laatste speler die een hattrick wist te maken. De international van Iran kon echter niet voorkomen dat zijn ploeg met 4-3 verloor van PSV. Naast Ghoochannejhad wisten er dit seizoen nog drie spelers drie keer te scoren in één duel. Eljero Elia was tijdens FC Groningen - Feyenoord (0-5) de eerste. Ook Enes Ünal (FC Twente) scoorde drie keer in Groningen (3-4) en Ajacied Kasper Dolberg was de voorlaatste maker van een hattrick met drie doelpunten tijdens de competitiewedstrijd tegen NEC Nijmegen (5-0).

Vorig seizoen wisten de aanvallers het net een stuk eenvoudiger te vinden. Luuk de Jong, Lars Veldwijk, Dirk Kuyt, Lucas Andersen, Michiel Kramer en Vincent Janssen hadden in februari al een hattrick achter hun naam staan, Kuyt had er op dat moment zelfs twee. Oussama Tannane wist tijdens de competitiewedstrijd tegen SC Cambuur helemaal de show te stelen. De international van Marokko scoorde namelijk vier keer.  Tannane werd later in het seizoen overigens geëvenaard door Janssen, die in april eveneens vier keer wist te scoren. Tannane deed dat overigens met één strafschop, terwijl Janssen er twee nodig had.

In vergelijking tot de buitenlandse competities loopt de Eredivisie achter. In zowel de Premier League als de Bundesliga werden er dit seizoen namelijk al zeven hattricks gescoord. In de Serie A is het helemaal prijsschieten, want daar werd dit seizoen al elf keer een hattrick geproduceerd. Dries Mertens, oud-speler van onder meer PSV en FC Utrecht, nam eigenhandig drie hattricks (1, 2 en 3) voor zijn rekening.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner