16.02.2017 11:45

Nog acht voormalig winnaars actief in de EL

Donderdagavond begint de Europa League met acht voormalig winnaars aan de knock-outfase. Ajax is één van de acht winnaars, maar we zetten ook de andere zeven even op een rijtje.

Ajax

Ajax neemt het donderdagavond in Polen op tegen Legia Warschau, maar in 1992 wisten de Amsterdammers de UEFA Cup (voorganger van de Europa League) te winnen. De finale werd destijds gespeeld over twee wedstrijden en Ajax moest zien af te rekenen met het Italiaanse Torino FC. De Amsterdammers hadden aan twee keer een gelijkspel genoeg om de UEFA Cup te winnen. In Torino werd het namelijk 2-2. Wim Jonk en Stefan Pettersson (vanaf de strafschopstip) scoorden voor de Amsterdammers. De Braziliaan Casagrande deed dat twee keer namens Torino. De return in Amsterdam eindigde in 0-0, waardoor Ajax met de titel aan de haal ging.

AS Roma

AS Roma, dat in Villarreal CF donderdag een sterke Spaanse tegenstander treft, was in 1961 de eerste club van de huidige acht winnaars die het toernooi op zijn naam wist te schrijven. Destijds ging de Europa League nog door het leven als de Fairs Cup. Net als in 1992 ging de finale over twee wedstrijden, daarin werd afgerekend met het Engelse Birmingham City. Het duel in Engeland eindigde in een gelijkspel (2-2), maar in eigen huis wisten de Italianen met 2-0 te winnen.

Tottenham Hotspur

The Spurs wisten de Europa League tweemaal te winnen. De laatste overwinning dateert echter van 1984, terwijl ook in 1972 de Engelsen aan het langste eind trokken. In 1972 was Tottenham Hotspur, dat in de knock-outfase is gekoppeld aan het Belgische KAA Gent, af te rekenen met de landgenoten van Wolverhampton Wanderers. The Spurs wonnen de uitwedstrijd met 2-1 en hadden daarom in eigen huis genoeg aan een gelijkspel (1-1). In 1984 won Tottenham Hotspur uiteindelijk na strafschoppen van RSC Anderlecht. In België werd het namelijk 1-1 en die stand stond uiteindelijk ook in Engeland op het scorebord.

Borussia Mönchengladbach

Net als Tottenham Hotspur wist Borussia Mönchengladbach de Europa League tweemaal te winnen. In 1975 en 1979 wonnen de Duitsers de finale. In Enschede kan men de finales van 1975 nog wel herinneren. FC Twente wist in Duitsland een knap gelijkspel (0-0) af te dwingen, maar in eigen huis gingen de Tukkers hard onderuit. Het werd 5-1 voor Borussia Mönchengladbach door onder meer een hattrick van Jupp Heynckes. In 1979 waren de Duitsers in de finale te sterk voor Rode Ster Belgrado. Wederom werd de eerste wedstrijd gelijkgespeeld (1-1), maar de return in eigen huis werd met 1-0 gewonnen. Borussia Mönchengladbach speelt in de knock-outfase tegen ACF Fiorentina.

RSC Anderlecht

De naam van RSC Anderlecht was al gevallen bij Tottenham Hotspur. In 1984 verloren ze namelijk de finale, maar een jaar eerder waren de Belgen wel winnaar van de Europa League. SL Benfica werd in de finale verslagen. Anderlecht, dat donderdagavond Zenit St. Petersburg treft, won in eigen huis dankzij een doelpunt van Kenneth Brylle. In Portugal werd er gelijkgespeeld (1-1). Shéu scoorde namens Benfica, terwijl Juan Lozano doel trof namens de Belgische club.

FC Schalke 04

Schalke 04 was in 1997 de laatste Duitse club die de Europa League op zijn naam wist te schrijven. De Duitsers hadden strafschoppen nodig om in de finale af te rekenen met Internazionale. De club uit Gelsenkirchen won in eigen huis met 1-0 dankzij een treffer van Marc Wilmots, maar Iván Zamorano trok die stand in eigen huis gelijk. Door een misser van onder meer Aron Winter wist Schalke 04, dat donderdag tegen het Griekse PAOK Saloniki speelt, na strafschoppen te winnen.

Zenit St. Petersburg

De Russen, die het donderdag dus opnemen tegen Anderlecht, kroonden zich in 2008 tot winnaar van de Europa League. In het Etihad Stadium, destijds nog City of Manchester Stadium, won Zenit St. Petersburg met 2-0 van Rangers FC. Igor Denisov en Konstantin Zyryanov waren verantwoordelijk voor de Russische treffers. De overwinning van de Russen was terecht, want onderweg naar de finale werd er afgerekend met onder meer Villarreal CF, Olympique Marseille, Bayer Leverkusen en FC Bayern München.

Shakthar Donetsk

Shakhtar Donetsk is de laatste club die op dit moment actief is in de Europa League en het toernooi in het verleden wist te winnen. De Oekraïners wisten het toernooi in 2009 te winnen. Shakthar Donetsk had in het Sükrü Saracoglu stadion van Fenerbahçe een verlenging nodig om het Duitse Werder Bremen te verslaan. Braziliaan Luiz Adriano bracht Shakhtar Donetsk destijds op voorsprong, maar landgenoot Naldo zorgde voor de gelijkmaker. Jadson scoorde tijdens de verlenging de beslissende treffer voor Shakhtar Donetsk, dat donderdagavond speelt tegen Celta de Vigo.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner