17.02.2017 11:20

Huntelaar dichtbij all time topscorer van de EL

Klaas-Jan Huntelaar was lange tijd uit de roulatie als speler van FC Schalke 04, maar de aanvaller begint weer op schot te raken. De spits scoorde donderdagavond alweer zijn vijftigste treffers in Europees verband tegen PAOK Saloniki (0-3) en is daarmee opgeklommen naar een gedeeld derde plek op de all time topscorerslijst van de Europa League, zonder kwalificatiewedstrijden.

Samen met Radamel Falcao (beiden dertig treffers), jaagt Huntelaar op Henrik Larsson en Waldo (beiden 31 treffers). De 76-voudig Oranje international stond tot donderdagavond op gelijke hoogte met Jupp Heynckes. De Duitser scoorde namens Hannover 96 en Bor. Mönchengladbach dertig keer in de Europa League/UEFA Cup. Voor Huntelaar is het te hopen dat hij fit blijft en nog vele goals mag maken in Europees clubverband. Dan zal de gretige aanvaller in de toekomst zeer waarschijnlijk Larsson en Waldo van de troon stoten als all time topscorer van de Europa League. Dat kan al gebeuren in de return tegen PAOK, welke gepland staat op volgende week donderdag, 16 februari. Larsson en Waldo kunnen hun totaal niet meer opvijzelen, daar zij hun schoenen al aan de wilgen hebben gehangen.

De Zweedse aanvaller is geen onbekende, want tussen 1993 en 1997 stond hij vier seizoenen onder contract bij Feyenoord. In Rotterdam scoorde Larsson overigens niet vaak in de Europa League, slechts eenmaal. Vaker deed hij dat namens Celtic, 24 keer namelijk. In 2007/2008 scoorde Larsson voor Helsingborgs IF zesmaal in acht wedstrijden. Waldo scoorde al zijn Europa League treffers voor Valencia CF. Vanaf 1962 tot 1967 scoorde hij 31 keer in 41 wedstrijden. Falcao speelt momenteel met AS Monaco in de Champions League en vormt zodoende dit seizoen geen bedreiging voor Huntelaar. Tevens staat hij met de Franse club op de eerste plaats in de Ligue 1, waardoor de Colombiaan volgend seizoen ook zeer waarschijnlijk zal uitkomen in het miljoenenbal.

Vijftigste treffer
Schalke 04 gingen in de tweede ronde van de Europa League op bezoek bij het Griekse PAOK Saloniki. Bij een 0-2 tussenstand kwam de aanvaller binnen de lijnen voor Guido Burgstaller en na twee minuten was het alweer raak. De goaltjesdief was het meest alert bij een frommelactie bij een corner en werkte met zijn linker de bal tegen de touwen, nummer vijftig in alle Europese competities. In het verleden scoorde Huntelaar voor sc Heerenveen, Ajax en Schalke 04 in de Champions League (14), Europa League (30) en de kwalificatietoernooien (6).

Zijn eerste treffer in de Europa League scoorde hij in Friese dienst, op 21 oktober 2004. De aanvaller was in Portugal op bezoek bij SL Benfica verantwoordelijk voor de 2-2, middels een penalty. De wedstrijd ging wel verloren, want de Portugezen wonnen met 4-2, ondanks de andere Friese treffer van de vrije trappen specialist Uğur Yıldırım. Dat eerste seizoen in Europa scoorde hij driemaal in zeven wedstrijden, want ook tegen Dinamo Zagreb (2-2) en Newcastle United (1-2 verlies) was hij trefzeker. De eerste treffer namens Ajax scoorde Huntelaar in de achtste finale van de Champions League tegen Inter (2-2, februari 2006). De aanvaller was verantwoordelijk voor de openingstreffer. In totaal scoorde hij veertien keer in Europa namens de Amsterdammers.

Tijdens de kwalificatiewedstrijd in het seizoen 2011/2012 voor de Europa League maakte Huntelaar vier doelpunten in een wedstrijd namens Schalke. Dat was tegen het Finse HJK Helsinki. Nadat de Scandinaviërs in de eerste wedstrijd van de dubbele ontmoeting met 2-0 wisten te winnen, moesten de Duitsers in de return iets rechtzetten. Dat deed het met overtuiging, want het duel eindigde in 6-1, door dus vier goals van de Nederlandse spits. Een van zijn mooiste doelpunten in Europa maakte hij tegen oud-werkgever Real Madrid. In de achtste finale van de Champions League waren de Spanjaarden veel te sterk, maar bij een 0-6 tussenstand volleerde Huntelaar van randje zestien de eretreffer onderkant lat achter de kansloze Iker Casillas.

Het doelpunt van donderdagavond op Griekse bodem was ook de eerste treffer van Huntelaar sinds oktober, toen raakte de oud-speler van onder meer Ajax geblesseerd aan de buitenbanden van zijn knie. De laatste keer dat hij scoorde was in het DFB Pokal met 1. FC Nürnberg. In de 2-3 gewonnen wedstrijd scoorde de spits tweemaal. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner