18.02.2017 09:00

Reza Ghoochannejhad: Een voetbalheld in Iran

Reza Ghoochannejhad viert een treffer voor Iran. De spits heeft gescoord tegen Bosnië-Herzegovina op het WK in Brazilië. (25-06-2014)
Reza Ghoochannejhad viert een treffer voor Iran. De spits heeft gescoord tegen Bosnië-Herzegovina op het WK in Brazilië. (25-06-2014)

Reza Ghoochannejhad tekende afgelopen zomer een tweejarig contract bij sc Heerenveen en bewijst momenteel zijn waarde als goaltjesdief voor de Friezen. Ondanks zijn vele doelpunten kan de spits nog normaal over straat in Heerenveen, maar in het voetbalgekke Iran is dat wel anders. Voetbal.com sprak met Ghoochannejhad.

Driemaal scoren in dezelfde wedstrijd en toch met een zuur gevoel het veld afstappen. Het overkwam Reza Ghoochannejhad onlangs in Eindhoven. De spits van sc Heerenveen trof driemaal doel in het duel met PSV, maar mocht na afloop alleen de wedstrijdbal in de bus mee naar huis nemen. De drie punten bleven, na een zeer tumultueuze slotfase, in Eindhoven. De landskampioen won het zeer vermakelijke voetbalgevecht uiteindelijk met 4-3.

Reza beleeft dit seizoen op 29-jarige leeftijd zijn doorbraak in de Eredivisie. De spits was dit seizoen al dertien maal trefzeker en is daarmee de naaste belager van Eredivisie-topscorer Nicolai Jørgensen. De linkspoot maakte al in 2006 zijn debuut in de Eredivisie voor sc Heerenveen, maar een echte doorbraak in Nederland liet lang op zich wachten. De aanvaller speelde zijn wedstrijden in de jaren daarna voornamelijk in de Jupiler League. In 2009 koos Reza voor een amateurcontract bij Go Ahead. Een bewuste keuze, omdat hij zijn studie voorrang wilde geven. "Het kan soms raar lopen in het voetbal. Ik wilde toen echt prioriteit geven aan mijn studie, maar daarna ging het erg goed met mij bij Go Ahead. Gelukkig is het uiteindelijk toch nog goed gekomen in het voetbal", aldus Ghoochannejhad.

Na anderhalf seizoen in het shirt van SC Cambuur te hebben gespeeld, maakte hij in 2011 de overstap naar het Belgische Sint-Truidense VV. Daarna kwam de spits nog uit voor Standard Luik, het Engelse Charlton Athletic, Kuwait SC en Al-Wakrah SC in Qatar. "Ik heb tot nu toe best een avontuurlijke carrière", vertelt Reza. "Ik ben op veel plekken geweest, heb veel landen bezocht en voor een behoorlijk aantal mooie clubs mogen spelen. Dat waren hele mooie ervaringen en dat neem je allemaal mee in je bagage. Ik ben blij dit jaar eindelijk in de Eredivisie te mogen spelen en hoop mijn naam te vestigen bij Heerenveen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Droom komt uit

Het grote publiek in Nederland maakt pas kennis met hem op het Wereldkampioenschap van 2014. Groot was de verbazing toen de spits van Iran ineens vloeiend Nederlands bleek te spreken. "Dat was natuurlijk heel leuk. Ik was hier nog niet heel bekend, maar kreeg in 2014 ook in Nederland erkenning", aldus Ghoochannejhad, die het levenslicht zag in de Iraanse miljoenenstad Mashhad. Op achtjarige leeftijd kwam hij met zijn familie naar Nederland en zij settelden zich uiteindelijk in Leeuwarden. In 2012 koos de spits voor een interlandcarrière bij zijn vaderland en in oktober van dat jaar debuteerde hij voor het nationale team van Iran. Een half jaar later maakte Reza ook zijn eerste twee interlanddoelpunten in een duel met Libanon.

In 2014 kwalificeerde Iran zich voor het WK voetbal in Brazilië en Reza behoorde tot de definitieve selectie van bondscoach Carlos Queiroz. "Dat ik mee mocht naar Brazilië, was voor mij een droom die werkelijkheid werd. Als kleine jongen droom je ervan om op een WK te mogen spelen. Het is het allerhoogste platform waarop je actief kunt zijn als profvoetballer", vertelt Ghoochannejhad met een grote glimlach. De spits kwam in alle drie groepsduels in actie en was eenmaal trefzeker: in de wedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina (3-1 nederlaag) maakte hij een doelpunt. "Dat je daar in drie hele mooie wedstrijden mee hebt mogen spelen, is heel bijzonder en dat pakt niemand mij meer af. En dat ook nog eens in Brazilië. Zo'n prachtig voetballand. Het was voor mij een geweldige ervaring."

Dankbaar

Door zijn goede prestaties in het nationale team van Iran kan hij in zijn vaderland nauwelijks nog normaal over straat. "Ik ben de laatste jaren uitgegroeid tot een voetbalheld voor veel mensen", vertelt Reza, die opmerkt dat de gemiddelde Nederlander het voetbal heel anders beleeft dan een Iraniër. "Hier gaan we heel nuchter om met voetbal en grote spelers, maar in Iran is dat absoluut niet het geval. Als je daar eenmaal geliefd bent bij de supporters, doen ze echt alles voor je. Ik heb een aantal belangrijke doelpunten gemaakt voor Iran en daar zijn de mensen zo ontzettend dankbaar voor. Dat voelt ook voor mij heel bijzonder. Voetbal is toch mijn grootste hobby en ik vind het zo mooi dat ik dit allemaal mag meemaken."

Het lijkt er sterk op dat het nationale team van Iran ook volgend jaar actief zal zijn op een mondiaal eindtoernooi. De ploeg is nog ongeslagen in de kwalificatiereeks voor het WK in Rusland. Eind maart pakt Reza weer het vliegtuig naar Iran. Dan staan er twee interlands op het programma: een uitwedstrijd tegen Qatar en een thuisduel met China. Volgens de spits kijken de Iraniërs nu al reikhalzend uit naar de aankomende interlandperiode. "Voetbal is absoluut volkssport nummer één in Iran. Er wonen zo'n tachtig miljoen mensen in Iran en die willen allemaal de duels van ons zien. We staan nu op de 27ste plaats op de wereldranglijst van de FIFA. We doen het gewoon heel erg goed. Het is mooi dat we nu kwalificatie voor Rusland in zicht hebben."

Door: Mark Vallinga

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner