18.02.2017 09:28

Veel amateurclubs in financieel zwaar weer

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB, luidt de noodklok als het gaat om het amateurvoetbal in Nederland. Volgens hem gaat het op financieel gebied allesbehalve goed met een groot gedeelte van de amateurclubs.

In het Algemeen Dagblad stelt Van der Zee dat volgens schatting twee derde van de amateurclubs achteropraakt op financieel gebied, maar ook bestuurlijk loopt het allemaal niet soepel vanwege de regelgeving vanuit Den Haag. "De clubs worden er helemaal gek van en ze worden op kosten gejaagd. Terwijl het amateurvoetbal na ons koningshuis het belangrijkste culturele erfgoed is. Daar kunnen ze in Den Haag niet van zeggen dat het onbelangrijk is of toelaten dat we worden opgezadeld met enorm veel regelgeving."

"Deze problemen bedenken we niet op een achternamiddag", stelt Van der Zee serieus in het Algemeen Dagblad. "We hebben honderdtwintig mensen in het veld, adviseurs in de regio’s, die verenigingen bezoeken. Daarnaast hebben we een portaal dat KNVB assist heet, een helpdesk. Daar horen en zien we heel veel. En we organiseren honderden bijeenkomsten in het land, waar we duizenden mensen spreken. Tot slot houden we enquêtes onder de verenigingen."

De KNVB heeft al jaren het professionaliseren van het amateurvoetbal als speerpunt. Vanaf dit seizoen is er met de Tweede Divisie een nieuwe competitie bijgekomen, die het voor amateurploegen makkelijker moet maken om de aansluiting met het betaalde voetbal te vinden. De problemen bij kleinere clubs blijkt dus echter groot te zijn op financieel en organisatorisch vlak.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner