20.02.2017 14:22

Van Hanegem signaleert een negatieve trend

Willem van Hanegem bezoekt een wedstrijd tijdens het Wereldkampioenschap hockey in Nederland. (03-06-2014)
Willem van Hanegem bezoekt een wedstrijd tijdens het Wereldkampioenschap hockey in Nederland. (03-06-2014)

Willem van Hanegem heeft dit weekend met verbazing naar de wedstrijden in de Eredivisie zitten kijken. De oud-coach ergert zich kapot aan de defensieve tactiek van een aantal ploegen. Vooral Willem II springt er bij Van Hanegem uit.

De Tilburgers speelden dit weekend in eigen stadion gelijk tegen AZ, maar de ploeg van Erwin van de Looi beperkte zich vooral tot counteren. "Je ziet dat het bij die teams vooral de bedoeling is om de bal niet te verliezen. Gisteren heb ik met verwondering naar Anouar Kali van Willem II gekeken, in de wedstrijd tegen AZ", aldus De Kromme in zijn column in het Algemeen Dagblad. "Kali heb ik nog getraind bij FC Utrecht. Daar speelde hij acht van de tien ballen vooruit."

Dat was in de wedstrijd tegen AZ zondagmiddag wel anders. "Gisteren speelde hij er acht van de tien naar áchteren. Terwijl zo'n jongen echt beter kan, dat zag ik gisteren al", vervolgt Van Hanegem zijn analyse. "Tot twee keer toe zette hij een medespeler met een steekbal alleen voor de keeper. Ik vraag me dan af met wat voor opdracht zo'n speler door zijn trainer het veld in wordt gestuurd."

Van Hanegem signaleert sowieso een neiging naar defensief spel bij sommige ploegen in de Eredivisie. "Sinds een jaar of zes, zeven spelen veel teams in Nederland eerst en vooral vanuit de angst om te verliezen. Maar speel nu eens om te winnen. Je hoeft van mij echt niet blind naar voren te hollen, maar geef, om te beginnen, de eerste bal naar voren. En ga eerst eens acceptabel voetbal spelen."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner