21.02.2017 15:30

Ingezoomd op: Jørgensen op weg naar record

Nicolai Jørgensen is weer eens goud waard voor Feyenoord. De Deense spits schiet zijn ploeg tegen FC Twente naar een 0-2 voorsprong. (05-02-2017)
Nicolai Jørgensen is weer eens goud waard voor Feyenoord. De Deense spits schiet zijn ploeg tegen FC Twente naar een 0-2 voorsprong. (05-02-2017)

Nicolai Jørgensen kwam dit seizoen als relatief onbekende speler naar Feyenoord, maar heeft inmiddels zijn naam gevestigd als doelpuntenmaker in de Eredivisie. De Deense spits is bezig aan een zeer productief seizoen en is goud waard voor de Rotterdammers.

Feyenoord had het twee weken geleden erg lastig in de uitwedstrijd tegen FC Twente, maar won uiteindelijk toch met 0-2. Het beslissende doelpunt kwam op naam van (wie anders dan) Jørgensen, die daarmee alweer zijn vijftiende treffer van het seizoen binnenschoot. De Deense spits ging in de 87ste minuut van het duel alleen op Twente-doelman Nick Marsman af en schoot verrassend raak in de korte hoek. Jørgensen kon nog afleggen op toegesnelde ploeggenoten, maar zag zijn kans schoon. Het zegt alles over het vertrouwen van de Feyenoord-spits.

Tekst gaat verder onder video.

De 26-jarige Jørgensen tekende afgelopen zomer een contract voor vijf seizoenen in Rotterdam en blijkt een schot in de roos voor Feyenoord. De Deense spits is topscorer van de Eredivisie: in 23 competitiewedstrijden schoot de rechtspoot vijftien keer raak. Het seizoen begon al uitstekend voor Jørgensen, die in de eerste twee speelronden tweemaal tot scoren kwam. De afgelopen maanden bleef de spits zijn doelpunten maken, maar de lange spits bewijst over meer kwaliteiten te beschikken dan alleen een neusje voor de goal.

Technisch directeur Martin van Geel vertelde bij de prestentatie van Jørgensen bij Feyenoord: "Hij is een balvaardige en tegelijk fysiek sterke aanvaller, die niet alleen scorend vermogen heeft, maar ook de kwaliteiten om de ploeg beter te laten voetballen." Dat laatste blijkt ook duidelijk uit het aantal assists van Jørgensen. De aanvaller was dit seizoen al acht keer verantwoordelijk voor een beslissende pass en voert daarmee ook het assist-klassement van de Eredivisie aan. Jørgensen is daarmee met afstand de meest waardevolle speler van de hoogste Nederlandse competitie.

Tekst gaat verder onder foto.

Wie de carrière van Jørgensen eens nader bekijkt, ziet dat zijn doelpuntenproductie met het jaar stijgt. De Deen maakte zijn profdebuut in augustus 2010 bij Bayer Leverkussen, maar kwam daar nooit tot scoren. Ook een verblijf bij 1. FC Kaiserslautern liep op niets uit, waarna Jørgensen terugkeerde naar zijn vaderland. In het shirt van FC Kopenhagen liet de spits zien wel degelijk doelpunten te kunnen maken. In vier seizoenen schoot Jørgensen 43 keer raak in de Deense Superliga. In zijn laatste seizoen voor Kopenhagen vestigde hij een persoonlijk record door vijftien maal te scoren, maar dat aantal heeft de spits dus nu al geëvenaard bij Feyenoord.

Jørgensen is dus dicht bij het verbreken van zijn eigen doelpuntenrecord, maar heeft dit seizoen een groter doel voor ogen: de eerste landstitel sinds 1999 grijpen met Feyenoord. "Het kampioenschap is alles voor de club, de fans en de rest. Voor een groot team en een grote club als Feyenoord is dat het grote doel als je een seizoen begint", vertelde hij eerder dit jaar. "We weten dat we waarschijnlijk niet de Champions League gaan winnen, maar met Feyenoord kampioen worden zou fantastisch zijn. Dat is onze droom."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner