21.02.2017 22:38

Man City scoort vaker dan Monaco in spektakel

Elf gele kaarten, acht goals en een gemiste penalty. Manchester City en AS Monaco hebben dinsdagavond de beste wedstrijd van 2017 gespeeld. Het heenduel van de achtste finale in de Champions League eindigde uiteindelijk in 5-3.

Manchester City en AS Monaco schotelden het publiek een buitengewoon vermakelijke eerste helft voor. Het niveau lag erg hoog en beide ploegen gooiden ziel en zaligheid in de wedstrijd. Het meeste balbezit was voor de thuisploeg, maar de Monegasken wisten de opbouw van de Engelsen vaak te beperken tot op dertig meter van hun doel. Het team van Leonardo Jardim was juist heel dreigend in de aanval en kwam meermaals gevaarlijk uit de hoek.

Toch was het Man City dat na een klein halfuur de voorsprong pakte in het Etihad Stadium. Leroy Sané zette een aanval op met een heerlijke dribbel, nam de bal knap mee na een één-twee met David Silva en legde de bal panklaar voor Raheem Sterling. De rechtsbuiten hoefde de bal alleen nog maar in een leeg doel te werken. Lang mocht Man City alleen niet van de voorsprong genieten, want na de openingstreffer resulteerden de dreigende momenten van Monaco ook in goals.

Zes minuten na de 1-0 stond het 1-1 in Manchester. Radamel Falcao was de man die het laatste zetje gaf met een duikende kopbal, na een uitstekende voorzet van Fabinho. Diezelfde Braziliaan was vijf minuten voor tijd ook verantwoordelijk voor het voorbereidende werk voor de 1-2 van Kylian Mbappé. De middenvelder lanceerde de achttienjarige spits met een hoge dieptebal, waarna Mbappé de bal goed meenam en knap langs Caballero in het dak van het doel mikte.

Zo was het de beurt aan Man City om de schade uit dit heenduel te beperken in de tweede helft. Vlak na rust leek de ploeg van Guardiola zich nog verder in de problemen te werken, nadat Nicolás Otamendi Falcao neerlegde in het strafschopgebied en zo een penalty weggaf. Falcao ging zelf achter de bal staan, maar schoot erg teleurstellend in en zag Caballero de bal stoppen. In de fase daarna zette Man City druk om de 1-2 score in ieder geval voor een deel om te buigen.

Na een klein uur spelen zetten de Engelsen stap één. Kun Agüero maakte de 2-2 met een harde lage schuiver, mede mogelijk gemaakt door een enorme blunder van doelman Danijel Subašić. De goalie liet de bal door zijn handen glippen. Gelukkig voor de Kroatische goalie herstelde Falcao de opgedane schade binnen drie minuten alweer. Een prachtige lange bal van Tiemoué Bakayoko belandde bij de Colombiaan, die John Stones aftroefde en de bal heerlijk over Caballero heen stiftte.

Toen was het spektakel nog niet afgelopen. Tien minuten na de 2-3 werd het wéér gelijk in Manchester. Agüero kreeg net te veel ruimte van Sidibé na een corner van David Silva en volleerde heerlijk raak in de verre hoek voor de 3-3. Een kwartier voor tijd kwam Man City alsnog op de felbegeerde voorsprong. Stones maakte zijn fout bij de 2-3 goed door een corner van dichtbij binnen te werken en daarmee de 4-3 te maken.

De eer was uiteindelijk aan Leroy Sané om het spektakelstuk af te sluiten met de 5-3. Hij rondde een goede individuele wedstrijd af met het laatste doelpunt van de avond, in de 82ste minuut. Een mooie aanval via David Silva en Agüero kwam uiteindelijk terecht bij de Duitser, die de bal in een leeg doel werkte en Man City toch nog een vrij comfortabele marge gaf voor de return over drie weken.

Door: Nino Vermeulen