22.02.2017 22:37

Invallers helpen Juventus langs FC Porto

Alex Telles (niet zichtbaar op de foto) ontvangt binnen één minuut zijn tweede gele kaart en kan vertrekken. (22-02-2017)

Het waren woensdagavond de invallers die het deden voor Juventus tegen FC Porto. Marko Pjaca en Dani Alves zorgden ervoor dat Juventus een 0-2 zege en een ideale uitgangspositie overhield aan het bezoek in Portugal.

Juventus trad in het Estádio Dragão aan zonder de gepasseerde Leonardo Bonucci. De Italiaans international werd door Juventus-trainer Massimiliano Allegri tijdelijk uit de selectie gezet na een hevige woordenwisseling. Giorgio Chiellini werd door Allegri benoemd als vervanger centraal achterin bij Juventus. Verder bestond de vernieuwde defensie uit Andrea Barzagli, Stephan Liechtsteiner én Alex Sandro.

De eerste helft was voor de neutrale toeschouwer niet om aan te zien. Beide ploegen startten zeer afwachtend en organiseerden zich, alvorens de middellijn werd overgestoken. Pas in de 23ste minuut slaagde Juventus er voor de eerste keer in om de defensie van FC Porto te breken. Na goed doorkoppen van de lange Mario Mandžukić moest Paolo Dybala ineens uithalen. Zijn schot ging over.

Bizar was de uitsluiting van Alex Telles. De Braziliaans linksback van FC Porto schraapte in de 25ste minuut de achillespees van Juan Cuadrado. Daarvoor kreeg Telles een meer dan terechte gele kaart van de Duitse scheidsrechter Felix Brych. Nog binnen de minuut kreeg de linksachter van FC Porto ook zijn tweede gele kaart. Uit de door Telles veroorzaakte vrije trap werd Stephan Lichtsteiner getackeld door diezelfde Telles. Scheidsrechter Brych kon niets anders doen dan de onfortuinlijke linksachter van het veld te sturen.

Na rust zag het publiek in Portugal een heel andere wedstrijd. Beide ploegen kwamen ontketend uit de startblokken, waardoor zowel Gianluigi Buffon als Iker Casillas flink aan de bak moest. Koud in het veld zette invaller Pjaca zijn ploeg op een 0-1 voorsprong. De invaller zette zelf de aanval op door vanaf de rechterkant van het veld Dybala in de voeten te spelen. Uit de kluts kwam de bal via een voet van een FC Porto-verdediger terug in de voeten bij Pjaca, die de bal in de verre hoek achter Iker Casillas schoot.

Niet veel later was het een andere invaller die FC Porto de das omdeed. Vanaf de linkerkant bracht linksachter Alex Sandro de bal scherp voor in het strafschopgebied tot bij collega-back Dani Alves. De Braziliaanse invaller controleerde de voorzet goed en schoot de bal als een echte spits tegendraads in de kruising. FC Porto-doelman Casillas kon alleen maar toekijken hoe de bal in het net belandde: 0-2.

Juventus doet wat er op voorhand van ze werd verwacht en wint in Porto met 0-2. Dat betekent alweer de 243ste overwinning voor de Oude Dame in Europa. Bij de return in Turijn lonkt er mogelijk een jubileum voor de Oude Dame. Mocht Juve niet weten te winnen in eigen huis van FC Porto, dan boekt het of haar honderdste gelijkspel of honderdste nederlaag. De return is op 14 maart 2017.

Door: Maarten Elst