23.02.2017 22:50

Olympique Lyon vernedert AZ met grote cijfers

AZ heeft donderdagavond tijdens de return van de Europa League-wedstrijd op bezoek bij Olympique Lyon teleurgesteld. Al na vier minuten keken de Alkmaarders tegen een achterstand aan. Het werd uiteindelijk 7-1.

In totaal stonden er negen andere spelers aan de aftrap bij het duel in het nieuwe stadion Stade des Lumières. Bruno Génésio, trainer van thuisploeg Olympique Lyon, wijzigde zijn team op maar liefst zes plaatsen. Smaakmakers als Corentin Tolisso en Alexandre Lacazette kregen rust van de trainer en begonnen op de reservebank. Bij AZ was er de rentree van Ron Vlaar. De rots in de branding keerde na blessureleed, welk hem sinds begin december aan de kant hield.

AZ begon zeer slordig aan de wedstrijd, wat na vier minuten resulteerde in het eerste doelpunt voor Olympique Lyon. Terwijl de Alkmaarders de bal rustig achterin rondspeelde, passte Ridgeciano Haps langs medeverdediger Jan Wuytens in de loop voor Nabil Fekir. De spits van Olympique Lyon wist wel raad met dit buitenkansje en dribbelde in de richting van het doel van AZ-goalie Tim Krul. Oog-in-oog met Krul faalde Fekir niet en schoof hij de bal langs de uitgekomen doelman binnen: 1-0.

Net na het eerste kwartier was het opnieuw raak voor Olympique Lyon. De Fransen kregen aan de rechterkant vrij spel van de verdediging van AZ. Het was Cristophe Jallet die eenvoudig langs Haps kon dribbelen en terugleggen op de vrijstaande Maxwel Cornet. Vanaf de strafschopstip mikte Cornet slim tegendraads de bal naast Krul: 2-0.

AZ leek nog wat terug te doen via Levi García. Wuytens onderschepte op de middellijn de bal en gaf direct een steekpass op de jonge speler uit Trinidad & Tobago. De snelle vleugelaanvaller schoot de bal direct strak en hard binnen in de verre hoek: 2-1. Lang kon AZ niet dromen van het ‘Wonder van Lyon’. Al binnen zestig tellen stonden de Alkmaarders op een 3-1-achterstand nadat Fekir zijn tweede van de wedstrijd binnenschoot. Uit een hoekschop schoot de spits makkelijk langs Krul.

Nog voor rust Met een tikje passeerde de Spanjaard Sergi Darder zeer eenvoudig Ron Vlaar en kreeg zo de opgelegde mogelijkheid om de vierde van de avond voor Olympique Lyon te maken. Met een relatief houdbaar schot passeerde Darder de flaterende Krul en zette zo de 4-1-ruststand op het scorebord.

Na rust probeerde AZ het weliswaar in het eerste kwartier van de tweede helft om een eretreffer te maken, maar dat wist Olympique Lyon-doelman Anthony Lopes te voorkomen. Tien minuten voor tijd was het wél raak aan de andere kant. Fekir mocht de 5-1 binnentikken na een snelle counter van Olympique Lyon. Via Lacazette legde Sergi Darder terug op Fekir, die de bal eenvoudig kon binnentikken.

Daar bleef het niet bij voor AZ. Vijf minuten voor tijd was het invaller Houssem Aouar die kinderlijk eenvoudig door de verdediging van AZ mocht wandelen. Tot overmaat van ramp mocht hij door de benen van Krul de 6-1 binnen prikken. Centraal verdediger Mouctar Diakhaby maakte de nachtmerrie voor AZ compleet. Hij troefde Rens van Eijden af in de lucht en kopte de 7-1-eindstand binnen.

Zo weet AZ dus ook de return tegen Olympique Lyon niet tot een goed einde te brengen. Al vanaf het begin van de wedstrijd waren de Alkmaarders niet opgewassen tegen de nummer vier van Frankrijk. Met een totaalscore van 11-2 gaat AZ gedecideerd terug naar Nederland. Olympique Lyon belandt in één van de kokertjes voor de volgende ronde.

Door: Maarten Elst