28.02.2017 09:32

Jahanbakhsh liet droom van vader uitkomen

Alireza Jahanbakhsh kan juichen tijdens het WK-kwalificatieduel Iran - Qatar (01-09-2016).
Alireza Jahanbakhsh kan juichen tijdens het WK-kwalificatieduel Iran - Qatar (01-09-2016).

Alireza Jahanbakhsh vertrok op jonge leeftijd naar Nederland met één doel: de droom van zijn vader laten uitkomen. De aanvaller is de woorden van zijn vader tijdens het WK in 2006 nooit vergeten.

"Ik kan me goed herinneren dat ik samen met mijn familie het WK van 2006 bekeek", vertelt de aanvaller van AZ op de website van de FIFA. "Toen we een wedstrijd van Iran aan het bekijken waren zei mijn vader: 'het is mijn droom om jou ooit in het shirt van Iran op een WK te zien spelen'. Ik was nog maar een kind op dat moment, dat het acht jaar later daadwerkelijk zou gebeuren konden we ons eigenlijk niet voorstellen. Maar zijn droom werd mijn droom en ik wilde die droom per se laten uitkomen."

"Ik wist dat ik daarvoor Iran moest verlaten, omdat het makkelijker is om de nationale ploeg te halen als je in Europa speelt. Ik was prof in Iran. Ik deed het goed, maar ik speelde voor een kleine club Damash Gilan, red.) en het was moeilijk om door te breken in de nationale ploeg. Ik wist dat Carlos Queiroz (bondscoach Iran, red.) een voorkeur heeft voor spelers die naar Europa vertrekken om te leren hoe de spelers daar eten en trainen, al de elementen die helpen om je volledige potentieel te bereiken."

"Toen ik een aanbieding vanuit Nederland kreeg heb ik niet getwijfeld. Ik wist dat ik het moest doen en na een paar maanden in Nederland zat ik bij de nationale ploeg. Natuurlijk was het moeilijk om mijn familie achter te laten en op je negentiende naar een ander land met een andere cultuur te vertrekken. Maar ik wist dat het nodig was om me verder te ontwikkelen als voetballer."

In 2014 kwam zijn droom uit, toen hij met Iran op het WK in Brazilië speelde. "Het WK was geweldig. Om daar op jonge leeftijd te mogen zijn, een paar maanden nadat ik naar Europa was vertrokken, was ongelooflijk. Maar om daadwerkelijk te spelen en de sfeer te proeven, dat was een droom die uitkwam. Ik heb er ook ontzettend veel van geleerd, ik speelde tegen de beste spelers ter wereld. Die ervaring wil ik meenemen naar het volgende WK."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner