02.03.2017 23:36

AZ na bloedstollend gevecht richting De Kuip

Tim Krul balt zijn vuist na de wedstrijd tegen SC Cambuur. De goalie pakte de beslissende penalty, waardoor AZ naar de bekerfinale gaat. (02-03-2017)

Het bekersprookje van SC Cambuur is uit. Op bezoek bij AZ was de ploeg heldhaftig en bleef het honderdtwintig minuten lang 0-0, maar uiteindelijk werd doelman Tim Krul de held door in de beslissende strafschoppenreeks de inzet van Martijn Barto te pareren.

Hoewel AZ het tempo van meet af aan mocht bepalen, wist het maar moeizaam de ruimte achter de vijfmansdefensie van Cambuur te vinden. De bezoekers kwamen er bij tijd en wijle goed uit. Barto probeerde Sander van de Streek vrij te zetten en alleen een krachtsinspanning van Derrick Luckassen verhinderde een vrije schietkans. AZ kwam na ruim een half uur ook dichtbij. Een goede aanval eindigde bij Fred Friday, maar die schoot net voorlangs het doel van Leonard Nienhuis.

De tweede helft begon zoals de eerste verliep. AZ mocht de bal hebben, maar onnauwkeurige passing verhinderde dat de ploeg Cambuur uit elkaar wist te spelen. Toch kwam er een goede kans. Johansson gaf na een mooie opbouw een prima voorzet, Friday hoefde alleen maar in te tikken, maar kreeg de bal toch naast. Toen was de wedstrijd even los. Een heerlijke knal van Hoefdraad stelde Krul op de proef, maar de keeper tikte de bal prachtig uit de kruising.

Even later stond de Hagenaar aan de basis van een tegenaanval die heel snel verliep. Eindstation Friday miste andermaal een reuzenkans, hij mikte oog in oog met Nienhuis over. De hele tweede helft verliep vervolgens met druk van AZ die verder en verder opliep, zeker na het inbrengen van Wout Weghorst voor Friday. Heldhaftig verdedigen en slordige passing voorkwamen grote Alkmaarse kansen, tot diep in blessuretijd. Stijn Wuytens kopte raak en AZ juichte om de finaleplaats, tot de videoscheidsrechter roet in het eten gooide. Hij seinde Kevin Blom terecht in dat Levi Garcia Nienhuis geduwd had, waardoor de goal werd afgekeurd en een verlenging noodzakelijk bleek.

In die verlenging eiste Nienhuis een heldenrol op zich, door herhaaldelijk knappe reddingen te verrichten op inzetten van Alireza Jahanbakhsh en Weghorst. Cambuur piepte en kraakte, maar gaf geen krimp onder de hevige druk. In de tweede helft van die verlenging kregen de bezoekers de meevaller dat Rens van Eijden een directe rode kaart kreeg. Hierdoor ging de druk in de laatste minuten wat liggen, waardoor de Friezen de penaltyserie uiteindelijk konden afdwingen. In die reeks gingen er van zowel AZ als Cambuur twee mis, totdat doelman Krul de beslissende penalty van Barto klemvast pakte.

AZ speelt dus op zondag 30 april de finale tegen Vitesse. Van Eijden mag gewoon meedoen, zijn schorsing zal in de Eredivisie tellen. De winnaar van het treffen krijgt naast de beker een startbewijs voor de groepsfase van de Europa League.

Door: Jan Willem Spaans