05.03.2017 16:25

Ajax loopt maar één punt in op Feyenoord

André Onana is met een blunder verantwoordelijk voor een treffer van FC Groningen. Hij druipt aangeslagen af, terwijl het Groningse publiek zijn geluk niet op kan.

Ajax had zondagmiddag een belangrijke slag kunnen slaan in de titelstrijd, maar heeft maar zeer beperkt geprofiteerd van de nederlaag van Feyenoord. De Amsterdammers speelden met moeite 1-1 gelijk bij FC Groningen.

In de wetenschap dat koploper Feyenoord even daarvoor een 1-0 nederlaag had geleden bij Sparta Rotterdam wist Ajax dat het duel bij FC Groningen de uitgelezen mogelijkheid was om in te lopen. De tegenstander maakte het Ajax echter erg lastig in de eerste helft. De noorderlingen zetten hoog druk op de Amsterdammers en lieten de uitploeg amper opbouwen. De eerste grote kans van de wedstrijd was dan ook voor het team van Ernest Faber. Oussama Idrissi zette in de 25ste minuut voor op Simon Tibbling, wiens inzet knap uit het doel werd gehouden door André Onana.

Pas in de slotfase van de eerste helft lieten de Amsterdammers nadrukkelijk van zich horen op de vijandige helft. In de laatste tien minuten voor rust was Amin Younes gevaarlijk met een mooie krulbal op de paal, terwijl ook Traoré dicht bij een treffer kwam. De Afrikaan, die eerder al enkele afstandsschoten loste,  nam de bal niet goed mee na een pass van Davy Klaassen. Zodoende kwam hij niet oog in oog met Sergio Padt. Bij 0-0 bleef het uiteindelijk in het eerste bedrijf, waardoor de tweede 45 minuten uitkomst moesten bieden voor Ajax.

De Amsterdamse equipe kende een vrij solide start aan de eerste helft. De Ajacieden veroverden de voltallige controle over de wedstrijd, hoewel ze zelf ook nog niet echt tot kansen te komen. Toch was het Groningen dat na een klein uur compleet uit het niets op voorsprong kwam. Onana kapte in eerste instantie Bryan Linssen uit, maar de driftige linksbuiten liep de keeper direct voor de voeten en veroverde de bal toen wel met een vermeende overtreding. Bas Nijhuis liet het echter doorgaan, waardoor Linssen voor een open doel de 1-0 binnen kon schuiven.

Zo moest Ajax zelfs tweemaal scoren om de gewenste overwinning te behalen. Dat bleek een erg lastige kluif voor de Amsterdammers. Tot de 82ste minuut wist het niet één noemenswaardige kans te creëren. Toen was het dan eindelijk raak voor de Amsterdammers. Daley Sinkgraven zette laag voor op Klaassen, die de bal verlengde tot aan de verre hoek en Padt kansloos liet. Ajax kreeg enkele minuten daarna nog een duwtje in de rug, toen Samir Memišević dankzij een snoeiharde tackle op Sinkgraven rood ontving van Bas Nijhuis.

Tegen de tien man van Groningen kreeg Ajax een kleine tien minuten om toch nog een zege veilig te stellen. Daarin kwam enkel invaller Donny van de Beek nog tot een doelpoging. Padt kon zijn harde inzet keren. Zo eindigde het in 1-1 in het Noordlease Stadion. Ajax loopt dankzij de remise maar één punt in op Feyenoord, dat eerder op zondag met 1-0 verloor van Sparta Rotterdam. Het verschil, dat twee punten had kunnen worden, is nu vier. Hiermee staat de deur voor PSV tevens op een kier; het verschil tussen Ajax en de Eindhovenaren is eveneens vier. Groningen mag trots zijn op het behaalde punt tegen de nummer twee. De Groningers hebben nu zeven duels op rij niet gewonnen, maar deze remise is toch een stuk mooier dan enkele in de afgelopen weken.

Door: Nino Vermeulen