08.03.2017 17:52

Europees avontuur Ajax in Madrid ten einde

De selectie van Ajax A1 tijdens de kwartfinale van de Youth League voorafgaand aan de wedstrijd tegen Real Madrid. (08-03-2017)

De A1 van Ajax heeft niet kunnen winnen van de leeftijdsgenoten van Real Madrid. Een black-out van Dani de Wit kwam Ajax niet meer te boven, waardoor de Amsterdammers stranden in de kwartfinale van de Youth League.

Het was al snel duidelijk dat Real Madrid hele andere koek is dan Juventus en Dinamo Kiev, de voorgaande tegenstanders van Ajax. De Madrilenen begonnen vol gas aan de wedstrijd, waar Ajax geen antwoord op had. Binnen twee minuten kwamen Sergio Diaz en Dani Gómez alleen op Stan van Bladeren af, maar dat werd niet goed uitgespeeld. De toon was wel gezet en niet veel later lag de bal al in het net. De voorzet van rechtsachter Achrif Hakimi was precies op de stropdas van Gómez. De spits mocht zelfs nog aannemen van de Amsterdamse defensie, waarna hij Van Bladeren volstrekt kansloos liet: 1-0 binnen vijf minuten.

Ajax reisde naar Madrid af met Justin Kluivert en Carel Eiting, die beiden al hun debuut in de hoofdmacht hadden gemaakt. Met Deyovaisio Zeefuik daarbij van Jong Ajax, wilde Aron Winter een stevige basis bouwen tegen de Madrilenen. De Amsterdammers speelden echter veel te slordig om die ambities kracht bij te zetten. Ajax was het dichtst bij een doelpunt, door toedoen van Real Madrid. Een terugspeelbal werd door doelman Mohamet Ramos helemaal verkeerd beoordeeld, maar hij gleed de bal nog op de lijn weg.

Helemaal kansloos was Ajax zeker niet, al ging het wel moeizaam. In het hoge handelingstempo van Real Madrid moesten de Amsterdammers mee, waardoor ze naar een hogere versnelling gingen. Wat volgden waren een aantal goede mogelijkheden, die nog te weinig echte kansen opleverden. Kluivert ging vanaf de rechterflank spelen en kwam op stoom, maar zijn voorzetten in de richting van topscorer Kaj Sierhuis waren vaak net te scherp. Aan de andere kant had Diaz de kans op de 2-0, maar de Paraguayaan schoot na zijn dribbel rakelings naast. Het spel ging op en neer, maar Ajax had tenminste weer wat in te brengen voor rust.

In de tweede helft begon Ajax veel feller dan het eerste bedrijf. De mouwen werden opgestroopt en Real Madrid werd getracht vast te zetten. De thuisploeg bleef niet alleen overeind, maar kreeg zelf de grootste kans. Na een mooie en snelle aanval trok Alberto de bal terug op Gómez, maar Van Bladeren hield Ajax in de wedstrijd met een goede reflex. De snelle aanvallers van Madrid waren bij vlagen ongrijpbaar voor de Amsterdamse defensie, dat niet veel later nog een counter om de oren kreeg. Alberto pegelde tegen de onderkant van de lat en de rebound was prooi voor Bakker, die zich met man en macht voor het schot van Gómez gooide.

Na de miraculeuze ontsnapping kwam Ajax uit het niets op miraculeuze wijze op gelijke hoogte. Een vrije trap van Kluivert werd door Noa Lang met een karatetrap in de kruising gepegeld. Waar Ajax enkele minuten eerder nog ontsnapte aan de beslissing, waren de kaarten opeens heel anders geschud. De Amsterdammers kregen een enorme boost van de onverwachte gelijkmaker. Kluivert en Bakker stuitten op doelman Ramos, die het opeens druk kreeg.

Madrid-trainer Guti bracht de Nederlander en ex-Ajacied Mink Peeters binnen de lijnen om het tij weer te keren. De middenvelder liet zich meteen gelden, aangezien zijn vrije trap werd weggeslagen door Dani de Wit. De middenvelder kon wel door de grond zakken na zijn onbegrijpelijke actie, maar de bal ging wel op de stip. Álex maakte vanaf elf meter geen fout en zo stond Ajax ruim tien minuten voor tijd weer op achterstand na de black-out van De Wit.

Wat volgde was een Amsterdams slotoffensief, maar het moest ook oppassen voor de counter. Ramos, de zeer onzekere doelman van Real Madrid, zat er een paar keer flink naast, maar de bal viel niet meer goed. Het Europese avontuur van Ajax komt zo opnieuw al voor de halve finales ten einde, net als de voorgaande jaren.

Door: Pim Westenberg