08.03.2017 22:52

Aytekin helpt Barça aan Wonder van Barcelona

FC Barcelona heeft woensdagavond voor een wonder gezorgd in de Champions League. De Spanjaarden verloren in Parijs met 4-0, maar waren in eigen huis met 6-1 te sterk voor Paris Saint-Germain. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een club een 4-0 achterstand wist goed te maken.

FC Barcelona was tijdens het eerste bedrijf heer en meester in Camp Nou. De Parijzenaars trokken zich terug en beperkten zich vooral tot verdedigen, maar dat kwam Paris Saint-Germain al na drie minuten duur te staan. De Fransen reageerden matig op een voorzet vanaf de rechterkant, waardoor Lionel Messi uiteindelijk Luis Suárez in stelling kon brengen: 1-0.

Na de vroege voorsprong bleef FC Barcelona de bovenliggende partij, maar de thuisploeg had moeite om de muur van Paris Saint-Germain te doorbreken. De Spanjaarden leken genoegen te moeten nemen met een 1-0 voorsprong bij de rust, maar vlak voor het fluitsignaal van de Duitse scheidsrechter Deniz Aytekin werd de voorsprong verdubbeld. Andrés Iniesta maakte het Marquinhos, Kevin Trapp en Layvin Kurzawa dusdanig lastig dat laatstgenoemde de bal in eigen doel schoot: 2-0.

Direct na rust kwam Paris Saint-Germain verder in de problemen, want na een botsing met Thomas Meunier ging Neymar neer in het strafschopgebied en besloot Aytekin op advies van zijn assistent achter het doel om de bal op de stip te leggen. Messi was vanaf elf meter trefzeker: 3-0. De Catalanen kwamen steeds dichterbij een wonder, maar uiteindelijk kreeg FC Barcelona een flinke dreun te verwerken. Na ruim een uur spelen leek Cavani namelijk een einde aan de hoop van FC Barcelona te maken. Nadat hij tien minuten eerder de paal had geraakt, schoot hij in de 62e minuut op aangeven van Kurzawa raak: 3-1.

FC Barcelona bleef in de slotfase de aanval zoeken, maar had drie treffers nodig om de kwartfinale van de Champions League te bereiken. Het leek onmogelijk, maar FC Barcelona kreeg twee minuten voor tijd toch weer enigszins hoop. Neymar trof namelijk doel uit een schitterende vrije trap. Twee minuten later werd het zelfs 5-1, want scheidsrechter Aytekin hielp FC Barcelona wederom aan een strafschop. Suárez ging na licht contact met Marquinhos naar de grond en de Duitse leidsman legde de bal weer op de stip. Messi gaf de verantwoordelijkheid aan Neymar en de Braziliaan bleef rustig: 5-1.

Het was alles of niets voor FC Barcelona, dat vijf minuten aan blessuretijd kreeg van Aytekin om één treffer te produceren. Paris Saint-Germain leek te ontsnappen in Barcelona, maar diep in de blessuretijd was het invaller Sergi Roberto die op aangeven van Neymar FC Barcelona naar de kwartfinale van de Champions League schoot.