09.03.2017 20:50

Europese nederlaag met perspectief voor Ajax

Het is Ajax donderdagavond niet gelukt om een ongeslagen reeks van elf Europa League-wedstrijden in stand te houden tegen FC Kopenhagen. In Denemarken verloor de ploeg met 2-1. De uitgangspositie van de Amsterdammers is echter niet zo slecht, een 1-0 overwinning volgende week volstaat voor een plek in de kwartfinale van de Europa League.

Dramatischer kon de wedstrijd van Ajax in Denemarken niet beginnen. Al na dertig seconde sneed de thuisploeg door de Ajax-defensie heen, Rasmus Falk maakte het met een bekeken schuiver af voor de 1-0. FC Kopenhagen kon hierdoor het vertrouwde spel spelen, terugzakken en de tegenstander het spel laten maken. Ajax deed dit via veel balbezit, maar echte kansen creëerde de ploeg niet. De Denen werden via de omschakeling gevaarlijk, maar na een half uur spelen was daar opeens de 1-1. Davy Klaassen zette voor op Kasper Dolberg, die zich sterk maakte vlak voor het doel en met rechts binnen werkte. Voor FC Kopenhagen was dit het eerste tegendoelpunt voor thuispubliek sinds 20 augustus 2016. Uit de herhaling bleek overigens wel dat Dolberg buitenspel stond.

In de tweede helft was het Ajax dat goed uit de kleedkamer kwam. De ploeg oogde dreigender vanuit balbezit, maar zette Robin Olsen niet bijster veel aan het werk. Aan de andere kant sloeg FC Kopenhagen keihard toe. Daley Sinkgraven greep niet in aan de zijlijn, waarna Peter Ankersen de bal panklaar op het hoofd van Andreas Cornelius legte. De lange spits torende boven alles en iedereen uit en kopte raak in de rechterhoek: 2-1. Voor Ajax niet eens een verschrikkelijke stand vanwege het uitdoelpunt, maar de ploeg ging toch op zoek naar de gelijkmaker.

De Eredivisionist leek echter uit het veld geslagen door de tegenslag en kwam niet meer tot goede kansen. FC Kopenhagen leek eerder voor de 3-1 te zorgen dan dat de 2-2 zou vallen, maar Davy Klaassen zorgde bijna voor verandering. Na een goede combinatie met Dolberg zocht hij de linkerhoek, maar Olsen had een knappe redding in huis. De doelman werd enkele minuten voor tijd wel verschalkt, maar de goal van Dolberg werd om onduidelijke reden afgekeurd.

De spits reageerde slim nadat Klaassen een bal vanaf de achterlijn terug kopte, maar mogelijk zag de scheidsrechter dat Dolberg leunde op Uroš Matić. Om het allemaal erger te maken klaagde Klaassen na dat moment bij de scheidsrechter, wat hem op geel kwam te staan. Hierdoor is de aanvoerder van de Amsterdammers geschorst voor de returnwedstrijd in Amsterdam. Hierin volstaat een 1-0 overwinning voor Ajax.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner