10.03.2017 21:50

Vitesse zet Sparta Rotterdam terug op aarde

Vitesse opent de score
Vitesse opent de score

Vitesse heeft vrijdagavond voor de derde keer dit seizoen gewonnen van Sparta Rotterdam. Na twee zeges op het Kasteel won Vitesse ook in het eigen GelreDome van de Rotterdammers: 5-0.

Bij Vitesse keerde doelman Eloy Room terug in de basis. Hij was op tijd hersteld van een liesblessure en nam de plaats onder de lat over van Michael Tørnes. Adnane Tighadouini en Maikel van der Werff ontbraken wel en daarom stonden Matt Miazga en Navarone Foor in de basis. De bezoekers uit Rotterdam wisten vorige week te winnen van Feyenoord en hadden weinig reden om veel te wijzigen. Feyenoord-beul Mathias Pogba stond daarom wederom in de punt van de aanval.

Vitesse begon sterk in eigen stadion en dat leverde een goede kans op voor Ricky van Wolfswinkel. Verdediger Michel Breuer voorkwam dat de spits van de thuisploeg snel tot scoren kon komen. Even later was het alsnog raak. Denzel Dumfries kopte de bal terug op doelman Roy Kortsmit, maar zag Van Wolfswinkel over het hoofd. De aanvaller schoot vervolgens eenvoudig binnen.

Vitesse was hierna heer en meester en kwam via Foor op 2-0. Hij kreeg de bal met een gelukje mee en schoot hard binnen met links. Vlak voor de pauze gooide Vitesse het duel al in het slot. Eerst scoorde Arnold Kruiswijk zijn eerste eredivisiedoelpunt in 321 wedstrijden en daarna rondde Marvelous Nakamba een fraaie aanval van de thuisploeg af.

Na de pauze nam Vitesse wat gas terug en liet Sparta zich van een betere kant zien dan in het eerste bedrijf. Toch was het Vitesse dat opnieuw scoorde. Een scherpe hoekschop van Lewis Baker werd bij de tweede paal binnengelopen door aanvoerder Guram Kashia, die zo voor de 5-0 zorgde. Even later was aangever Baker zelf dicht bij een doelpunt, maar zijn pegel werd wel gekeerd door Kortsmit. Sparta probeerde het nog wel in de tweede helft, maar verder dan pogingen van invaller Martin Pušić en Jerson Cabral kwamen de bezoekers niet. 

Door de overwinning stijgt Vitesse voorlopig naar de vijfde plaats op de ranglijst. Concurrenten AZ, FC Twente en sc Heerenveen kunnen de Arnhemmers later dit weekeinde weer inhalen. Sparta Rotterdam blijft op de veertiende plek staan en geeft de ploegen uit de onderste regionen de kans dichterbij te komen.

Door: Bob van Dijk

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner