12.03.2017 14:22

Willem II herovert plek negen met zege op PEC

Gebalde vuist

Willem II staat ook na speelronde 26 in het linkerrijtje van de Eredivisie. De Tilburgers wonnen zondagmiddag met 2-0 van PEC Zwolle, hoewel het nog tot het einde spannend was in Tilburg. Thom Haye zorgde laat voor de beslissing.

Willem II was vanaf minuut één heer en meester in het Koning Willem II Stadion. De Tricolores maakten duidelijk dat er een plek in het linkerrijtje en daarmee een play-offplek op het spel stond. In het eerste kwartier bleef het maar kansen regenen voor de thuisploeg. PEC had met name moeite met Obbi Oularé, die boven de relatief kleine centrumverdedigers Jordens Peters en Ouasim Bouy uittorende in de kopduels.

Uiteindelijk duurde het tot de 24ste minuut tot de treffer viel voor de thuisploeg. Oularé was belangrijk door een lange ingooi door te koppen richting Koppers, wiens inzet gepakt werd door goalie Mickey van der Hart. De keeper was echter kansloos toen Erik Falkenburg als de kippen bij de rebound was en de bal in het doel werkte. Zo kwam de thuisploeg op een terechte voorsprong.

Tien minuten voor de rust was Falkenburg erg dicht bij zijn tweede goal. Hij kopte een ingebrachte bal over Van der Hart heen en de helft van het stadion stond al op de banken, maar Ouasim Bouy haalde de bal centimeters voor de doellijn met een omhaal weg. Ron Jans was ontevreden met de stand van zaken besloot nog voor rust in te grijpen door Ted van de Pavert en Youness Mokhtar te brengen voor Kingsley Ehizibue en Mustafa Saymak.

Die twee mannen zorgden aan het einde van de eerste helft en het begin van de tweede helft al voor iets meer controle. Met name na een uur spelen kwam PEC steeds beter in de wedstrijd. Kostas Lamprou hield de Tricolores op voorsprong, met als hoogtepunt een knappe reflex op een kopbal van Danny Holla na ruim een uur spelen. Dankzij de Griek ging Willem II de slotfase in met een voorsprong.

Daarin bleef PEC aanvallen. Willem II wist het maar niet te beslissen, ondanks de grote hoeveelheid ruimte die het kreeg in de counter. PEC kreeg in de slotfase veel kansen uit standaardsituaties en kreeg liefst vijf minuten blessuretijd om toch nog tot de gelijkmaker te komen. Die extra tijd eindigde echter in een anti-climax. Vroeg in die vijf minuten besliste Willem II het wél, dankzij een goal van Haye. De invaller ontving de bal in een snelle counter en mikte vakkundig in de verre hoek.

Willem II wint voor het eerst sinds het seizoen 2003/04 een Eredivisie-duel met PEC, toen nog FC Zwolle. De Zwollenaren waren sinds 2012 zeven duels ongeslagen. Aan die serie is met deze 2-0 zege een einde gekomen. Willem II stijgt weer naar plek negen in de Eredivisie, goed voor play-offs voor Europees voetbal. Voor PEC is dat voorlopig geen onderwerp van gesprek. Met de IJsselderby in het vooruitzicht volgende week moeten Jans en zijn mannen het de komende week weer zien op te pakken.

Door: Nino Vermeulen