12.03.2017 18:36

Ajax boekt overwinning op taai FC Twente

Eindelijk een treffer voor Younes
Eindelijk een treffer voor Younes

AFC Ajax heeft zondagmiddag een belangrijke overwinning geboekt in de strijd om de landstitel. In de eigen Amsterdam ArenA had de nummer twee het lastig tegen FC Twente, maar werd er uiteindelijk wel gewonnen: 3-0.

Bij Ajax keerde Hakim Ziyech terug in de basiself. De middenvelder zat tegen FC Kopenhagen (2-1 nederlaag) nog op de bank, maar stond tegen zijn oude club weer binnen de lijnen. Dat gold niet voor jongeling Matthijs de Ligt. De verdediger speelde wel in Denemarken en zag dat Davinson Sánchez en Nick Viergever nu de voorkeur kregen van trainer Peter Bosz. FC Twente trad in de Amsterdam ArenA aan met Mateusz Klich. De middenvelder werd eerder dit seizoen in Enschede de matchwinner door in blessuretijd een strafschop te benutten.

Ajax begon goed in eigen huis en kreeg al snel een goede kans via Kasper Dolberg. Hij ontsnapte aan buitenspel na een goede pass van Ziyech, maar faalde oog in oog met doelman Nick Marsman. De Amsterdammers hielden de touwtjes vervolgens in handen en waren onder meer dreigend via Joël Veltman. De rechtsback nam een hoekschop ineens op de slof, maar zag zijn poging net over het doel vliegen. Aan de overkant brak FC Twente enkele keren gevaarlijk uit. Enes Ünal stond helemaal vrij na een voorzet van Hidde ter Avest en kopte naast. Vlak voor de pauze probeerde ook Bertrand Traoré het nog een keer. Amin Younes zorgde voor een fraaie actie, maar Traoré schoot bij de tweede paal naast het doel.

Na de pauze gooide Ajax het tempo omhoog. Dat leverde na snel handelen van Veltman een schietkans op voor Traoré, maar hij knalde wild over. Even later was het alsnog raak. Aanvoerder Davy Klaassen ging goed door en legde terug op Younes, die hard de 1-0 tegen de touwen schoot. FC Twente kwam er vervolgens niet meer aan te pas en twaalf minuten na de openingstreffer was het opnieuw raak. Younes zorgde voor de fraaie pass op Dolberg, die doelman Marsman passeerde en raak schoof voor een leeg doel. Ajax liet de touwtjes vervolgens wat vieren en FC Twente probeerde nog wat te forceren. Dat lukte niet en in de slotfase maakte Ziyech nog bijna een doelpunt tegen zijn oude club. Hij dolde met de defensie van de bezoekers, maar schoot via Marsman naast. Het slotakkoord was voor Dolberg, die op aageven van Ziyech de 3-0 maakte.

Door de overwinning blijft het gat tussen Ajax en koploper Feyenoord vier punten. De Amsterdammers hebben nog een voorsprong van vier punten op achtervolger PSV. FC Twente blijft zevende, maar mag aan het einde van het seizoen niet deelnemen aan de play-offs voor Europees voetbal.

Door: Bob van Dijk

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner