13.03.2017 12:30

SvdW: Jørgensen niet te stoppen tegen AZ

Nicolai Jørgensen was de absolute uitblinker van speelronde 26. De Deense spits was bij alle vijf de doelpunten betrokken. Hij vond zelf driemaal het net en bereidde de doelpunten van Jens Toornstra en Dirk Kuyt voor. Daarmee bezorgde hij zijn club Feyenoord een zorgeloze middag tegen AZ.

De wedstrijd Feyenoord-AZ was halverwege de tweede helft. De Rotterdammers stonden met 2-0 voor dankzij een doelpunt van Jørgensen en Jens Toornstra. En de koploper leek het wel voldoende te vinden. Daar was de Deense spits het niet mee eens. Hij zette de sprint in om doelman Tim Krul de bal te ontfutselen. Dat lukte net niet, maar het was wel een duidelijk signaal. De Kuip ging los en de spelers realiseerden: 'We moeten er voor gaan.'

Enkele minuten later bereidde de Deen met zijn borst de goal voor van aanvoerder Dirk Kuyt. Het slotakkoord was voor de goalgetter. Eerst werd de Deen vastgehouden aan zijn shirt en verdiende zo een penalty. Kuyt was toen al gewisseld, dus mocht de spits zelf achter de bal staan. Jørgensen liet het buitenkansje niet onbenut en schoot de bal buiten het bereik van penaltykiller Tim Krul. Op het moment dat Michiel Kramer al langs de zijkant stond om Jørgensen te vervangen, schoof hij ook de 5-1 nog binnen. Om direct onder daverend applaus van het veld te gaan.

Jørgensen ontpopt zich dit seizoen tot de beste spits van de Eredivisie. De spits is de topscorer met achttien doelpunten. Of hij aan het aantal van Graziano Pellè komt is de vraag. De Italiaan scoorde 27 keer in het seizoen 2012-2013. Om aan dat aantal te komen zou hij in de resterende duels één-op-één moeten lopen. Scoren is niet het enige wat de Deen doet. Ook is hij als aangever belangrijk voor Feyenoord. Al tien keer bood hij een medespeler de kans om tot scoren te komen. Dat betekent dat hij bij 28 doelpunten betrokken is geweest dit seizoen. De laatste speler die dat kunstje flikte, meer dan tien doelpunten scoren en ook voorbereiden, was Dirk Kuyt in het seizoen 2005-2006.