17.03.2017 10:00

De vijf laatste Nederlandse kwartfinalisten

Douglas en Danko Lazović
Douglas en Danko Lazović

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week de laatste vijf Nederlandse kwartfinalisten in Europa, de fase die Ajax donderdagavond bereikte ten koste van FC Kopenhagen.

1: AZ Alkmaar 2013/2014 > > Europa League
AZ was de laatste ploeg uit Nederland dat de kwartfinale haalde in een Europese competitie. Dat lukten de Alkmaarders drie seizoenen geleden. Nadat het groepswinnaar werd versloeg het Slovan Liberec in de tweede ronde en Anzhi Makhachkala in de achtste finale en dus stroomde ploeg van Dick Advocaat door naar de kwartfinale. Dat was ook het eindstation, want SL Benfica won in Alkmaar met 0-1 en in Portugal met 2-0.

2: AZ Alkmaar 2011/2012 > > Europa League
Twee seizoenen eerder bereikte AZ ook de kwartfinale. Achter Metalist Kharkov stootte het team door naar de knock-outfase als tweede de nummer twee in de poulefase. Nadat het tweemaal met 1-0 wist te winnen van RSC Anderlecht, moest ook Udinese Calcio eraan geloven. De basis werd gelegd in de thuiswedstrijd (2-0), al leek het in Italië nog mis te gaan toen Antonio Di Natale binnen vijftien minuten tweemaal scoorde. Erik Falkenburg maakte de belangrijke uittreffer en dus ging AZ door. Tegen Valencia CF begon men goed door in eigen huis met 2-1 te winnen. In Spanje werd het echter overlopen: 4-1.

3: PSV 2010/2011 > > Europa League
In een poule met onder meer het Italiaanse Sampdoria werden de Eindhovenaren groepswinnaar. In de tweede ronde had het vervolgens weinig moeite om ten koste van Lille OSC door te gaan. De heenwedstrijd in Frankrijk eindigde in 2-2, maar in Eindhoven werd het karwei afgemaakt: 3-1. Ook Rangers werd in de achtste finale aan de zegekar gebonden. Toch vond PSV in de kwartfinale haar Waterloo, omdat wederom SL Benfica een maatje te groot was. In Portugal werd kansloos verloren (4-1) terwijl in Eindhoven dat verschil niet meer goed gemaakt kon worden: 2-2.

4: FC Twente 2010/2011 > > Europa League
Datzelfde seizoen behaalde ook FC Twente de kwartfinale van de Europa League. Echter was het Spaanse Villarreal CF veel te sterk voor de Tukkers door over twee wedstrijden met 8-2 te winnen. Overigens speelde FC Twente destijds een erg mooi seizoen in Europa. In de Champions League-poule verloor het namelijk in eigen huis niet. Er werd driemaal gelijkgespeeld tegen Inter (2-2), Tottenham Hotspur (3-3) en Werder Bremen (1-1). FC Twente hield laatstgenoemde ploeg onder zich, waardoor het na de winterstop verder ging in de Europa League. Nadat de Tukkers eerst Rubin Kazan over twee wedstrijden versloeg, legde het vervolgens Zenit St. Petersburg over de knie.

5: PSV 2007/2008 > > Europa League
In de Champions League-poule eindigde PSV als derde achter Inter en Fenerbahçe, waardoor het doorging naar de Europa League. Daar versloeg het eerst Helsingborgs IF en vervolgens ook Tottenham Hotspur. Uit won de ploeg met 0-1, maar die stand stond ook tijdens de return na verlenging op het scorebord. Omdat de ploeg van Sef Vergoossen de strafschoppen beter nam, ging het door. Echter was ACF Fiorentina in de kwartfinale van dat jaar een klein maatje te groot voor PSV. Uit werd het nog 1-1, maar in Eindhoven wonnen de Italianen met 0-2.

De vorige 5:
Meeste doelpuntrijke Champions League-duels
Ploegen waar Ronaldo graag tegen speelt
Topscorers van de Europese competities
De grootste stadions van West-Europa
De moeilijkste tegenstanders van Feyenoord

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner