18.03.2017 10:45

Advocaat kondigt afscheid in voetballerij aan

Na een mooie carrière, waarbij hij aan het roer stond van zes nationale ploegen en tien verschillende clubs, heeft Dick Advocaat aangekondigd dat hij na het huidige seizoen stopt met zijn activiteiten in het voetbal. Dit deed de Nederlander na een gevoelige nederlaag met Fenerbahçe.

Advocaat stapte aan het begin van het huidige seizoen onverwachts in een Turks avontuur. Hij liet het Nederlands elftal, waar hij assistent-trainer was, achter zich en ging bij Fenerbahçe aan de slag. Ondanks het feit dat de topclub in Turkije kansloos is voor de titel, wilde Fenerbahçe graag door met Advocaat. De oud-bondscoach van onder andere Nederland, Rusland en Zuid-Korea gaf echter aan te willen stoppen.

"Ik vertrek aan het einde van het seizoen, maar ik vertrek niet alleen bij Fenerbahçe. Ik ga ook met pensioen", waren de duidelijke woorden van de Nederlander. Advocaat maakte vier grote toernooien mee als bondscoach. Hij was trainer van Nederland op het Wereldkampioenschap van 1994, terwijl hij op het WK van 2006 niet wist te stunten met Zuid-Korea.

Daarnaast was Advocaat ook op twee Europese kampioenschappen actief. In 2004 haalde hij de halve finale met Oranje, in 2012 liep het een stuk minder goed met het Russische nationale elftal, de groepsfase was de eindhalte voor Advocaat. Op clubgebied was hij succesvol met PSV (Eredivisie 1996/1997) en Zenit St. Petersburg (UEFA Cup 2007/2008 en UEFA Supercup 2008).

Of de 69-jarige trainer ook definitief stopt in de voetballerij, valt te betwijfelen. De Hagenaar is nog steeds erg betrokken bij ADO Den Haag en wierp zich eerder al op als redder in nood bij ploegen als AZ en Sunderland.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner