18.03.2017 21:36

Siem de Jong blijft scoren, PSV sluit aan

Siem de Jong (r.) is blij met zijn goal tegen Vitesse en bedankt de gever van de assist: Andrés Guardado (l.). (18-03-2017)

Siem de Jong is de gevierde man bij PSV. De huurling van Newcastle United ontpopt zich de laatste weken tot cruciale speler. Hij maakte in het met 1-0 gewonnen duel met Vitesse zijn vierde goal in drie wedstrijden.

Hij heeft zich naarmate het seizoen vorderde de basis in moeten werken, maar zit al bijna aan het seizoensaantal van broer Luuk. De diepe spits van PSV staat op acht goals, Siem de Jong na de wedstrijd tegen Vitesse op zes. Na twee goals tegen Roda JC en eentje bij Go Ahead vorige week staat hij op vier doelpunten uit de afgelopen vier wedstrijden. Hij is daarmee de productiefste Eredivisiespeler van de afgelopen drie speelronden.

PSV droeg in dit duel wel bij aan een andere, minder bevredigende statistiek. De Eindhovenaren gingen voor de vijftiende keer in 27 Eredivisiewedstrijden zonder doelpunt de rust in. In een doodsaaie eerste helft bleef het bij 0-0 in de eerste helft. Alleen in de openingsfase creëerde PSV wat kansjes, maar verder stelde het bijzonder weinig voor in het eerste bedrijf.

Na de rappe treffer van Siem de Jong in de tweede helft bleef PSV de controle over het duel houden. Vitesse kwam eigenlijk niet één keer in de buurt van een treffer. De kampioen van de afgelopen twee seizoenen houdt hiermee een indrukwekkende serie in stand. Sinds Zakaria Labyad tegen PSV scoorde in 2014 houdt het al 612 minuten op rij de nul in Eredivisiewedstrijden tegen Vitesse. Dat is bijna zeven hele duels.

Vitesse was ook na de openingstreffer op geen enkel moment dreigend en bewees daarmee wederom dat het maar weinig veerkracht kan tonen na een achterstand. De eerste treffer is cruciaal in wedstrijden van Vitesse; in de laatste twaalf duels sloot de ploeg die als eerste scoorde elfmaal de wedstrijd ook winnend af. Alleen tegen FC Groningen eindigde het uiteindelijk gelijk.

PSV sluit met de zege aan op Feyenoord en Ajax, die zondag in actie komen. De Eindhovenaren zijn na de 1-0 niet één keer in de problemen gekomen en zullen daar toch blij mee zijn. Vitesse moet zich toch achter de oren krabben over de kunde om tot comebacks te komen. De Arnhemmers blijven voorlopig op plek zes staan, met het risico om morgen op plek zeven of acht terecht te komen.

Door: Nino Vermeulen