19.03.2017 14:23

Feyenoord buigt derde keer achterstand om

Feyenoord heeft zondagmiddag voor de derde keer dit seizoen een achterstand omgebogen in een zege. Tegenstander sc Heerenveen speelde een ijzersterke eerste helft en stond 1-0 voor bij rust, maar goals van Nicolai Jørgensen en Tonny Vilhena waren genoeg voor de drie punten.

In acht duels waarin het de eerste tegentreffer moest incasseren kwam het tot een totaal van twaalf punten. Ook tegen Excelsior en NEC wist het uiteindelijk te winnen. Drie duels eindigden gelijk. Tegen Ajax, Heerenveen en FC Utrecht remiseerde Feyenoord na een achterstand. Alleen Go Ahead Eagles en Sparta Rotterdam hielden hun voorsprong vast tegen de koplopers.

Heerenveen was zodoende de eerste ploeg dit seizoen die Feyenoord tweemaal op achterstand bracht. De Friezen speelden ook verrassend goed in de eerste helft, na hun afgang tegen Excelsior afgelopen week. Ze leken de 4-1 nederlaag in Kralingen in 45 minuten helemaal weg te poetsen, maar de schade bleef beperkt voor Feyenoord. Heerenveen kwam tot één treffer, gemaakt door Reza Ghoochannejhad uit een penalty. Als de thuisploeg een beetje had doorgezet had het misschien wel 3-0 kunnen staan.

Feyenoord kwam ijzersterk uit de kleedkamers. Binnen een kwartier in de tweede helft stond het gelijk. Nicolai Jørgensen ontving de bal ietwat toevallig en hoefde deze alleen nog in een leeg doel te lopen. In de zeventigste minuut was de achterstand helemaal omgebogen, dankzij een knappe treffer van Tonny Vilhena. De middenvelder nam een pass van Steven Berghuis mee met zijn hoofd en plaatste de bal hard in de verre hoek, Mulder compleet kansloos latende.

Feyenoord maakte beide goals  met de voet. Hiermee zet het een lange serie goals zonder kopbal voort. Sinds de treffer van Jens Toornstra tegen Willem II in januari heeft het al achttien doelpunten op rij gemaakt zonder een kopgoal ertussen. Zeventien maakte Feyenoord met de voet, voor de andere was Jeroen Zoet verantwoordelijk. Geen enkele andere Eredivisieploeg teert al zo lang op slechts treffers met de voet.

In de slotfase zette Heerenveen nog wel goed aan, maar tot doelpunten kwamen de Friezen niet meer. Feyenoord wist het na de 1-2 redelijk uit te spelen. De voorsprong op Ajax blijft hierdoor voorlopig in ieder geval vier punten, mochten de Amsterdammers  'gewoon' winnen bij Excelsior. Heerenveen verliest voor de tweede keer op rij en blijft de nummer acht, maar zullen al met meer trots terugkijken op dit duel dan de nederlaag tegen Excelsior vorige week.

Door: Nino Vermeulen