19.03.2017 16:26

Ajax weet nu niet te winnen op kunstgras

Matthijs de Ligt krijgt een kans om zijn fout goed te maken, maar zijn kopbal wordt gekeerd door Excelsior-doelman Warner Hahn. (19-03-2017)
Matthijs de Ligt krijgt een kans om zijn fout goed te maken, maar zijn kopbal wordt gekeerd door Excelsior-doelman Warner Hahn. (19-03-2017)

AFC Ajax heeft zondagmiddag dure punten laten liggen in de strijd om de landstitel. De Amsterdammers verloren voor het eerst dit seizoen punten op kunstgras. Excelsior hield Ajax op 1-1.

Ajax speelde voor vandaag al vijf wedstrijden op kunstgras en stapte vijfmaal als winnaar van het veld. Op bezoek bij achtereenvolgens Sparta Rotterdam (1-3), Heracles Almelo (0-2), ADO Den Haag (0-2), PEC Zwolle (1-3) en Roda JC Kerkrade (0-2) werden drie punten gepakt door de Amsterdammers. Tegen SBV Excelsior ging deze reeks overwinning de prullenbak in. Ajax wist vrijwel niks te creëren en bleef steken op 1-1.

Excelsior begon brutaal op eigen veld en daar schrok Ajax van. Binnen het kwartier had de thuisploeg op voorsprong moeten staan. Hicham Faik zette Mike van Duinen met een fantastische pass alleen voor doelman André Onana, maar Matthijs de Ligt voorkwam de 1-0. Die treffer kwam er even later alsnog toen Kenny Tete een schot van Van Duinen achter zijn eigen goalie gleed. Lang kon Excelsior niet genieten van de voorsprong want zes minuten later zorgde Justin Kluivert op aangeven van Hakim Ziyech voor de 1-1.

Na de pauze zette Ajax wat meer aan, maar kansen bleven uit. Excelsior verdedigde zeer goed en kwam er enkele keren snel uit via de rappe voorhoede. Dat leverde goede mogelijkheden op voor Faik, maar Onana hield zijn ploeg in de wedstrijd. In de slotfase bleef een echt offensief uit en bleef het 1-1 in Rotterdam. Door de puntendeling ziet Ajax het gat met Feyenoord oplopen tot zes punten. Over twee weken komt de koploper op bezoek in de Amsterdam ArenA. Excelsior pakt een knap punt in de strijd tegen degradatie.

Door: Bob van Dijk

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner